ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Nechtěný suvenýr po covidu. Muži mohou mít problémy s erekcí, varují vědci

  • 115
Muži, kteří úspěšně porazili koronavirus, se v budoucnu mohou dočkat nepříjemného překvapení. A v tu nejméně vhodnou chvíli. Odborníci se obávají, že kromě známých zdravotních následků covidu-19 hrozí vyléčeným pacientům také poruchy erekce. I ta totiž závisí na správném fungování cév, které řádění viru v těle poškozuje.

Seznam dlouhodobých následků prodělané nákazy koronavirem ani po roce od začátku pandemie není úplný. Zatím jsou známé především ztráty chuti a čichu, poškození nervů, dýchací potíže či únava.

Koronavirus muže zasahuje i ve varlatech, proto jsou ohroženější, míní vědci

S přibývajícím počtem pacientů i odborných studií se však mohou objevit nové nechtěné suvenýry, které si vyléčení do dalšího života odnesli. A erektilní dysfunkce může být jedním z nich, uvádí stanice Deutsche Welle

„Víme, že koronavirus působí problémy cévnímu systému. Takže toto je něco, co nám vážně dělá starosti – nejenže virus může zabíjet, ale opravdu může způsobit dlouhodobé, celoživotní potenciální komplikace,“ uvedla pro stanici NBC americká odbornice na infekční choroby Dena Graysonová. 

Malé cévy s poškozenou vnitřní výstelkou totiž mohou selhat právě ve chvíli, kdy se muž bude chystat k „akci“, a kvůli krevním sraženinám potřebnou krev nedodají. Lékařka navíc připomíná, že problémy mohou mít i lidé s mírným průběhem nákazy.

„Pro pacienty na jednotkách intenzivní péče to je sice triviální téma, ale erektilní dysfunkce je pro přeživší pravděpodobný důsledek covidu-19. A vzhledem k vysokému přenosu infekce i vyššímu výskytu nákazy mezi staršími muži je to znepokojující fenomén pro velkou část postižených pacientů,“ uvádí také studie z Itálie zveřejněná na portálu NCBI.

Ta už v červenci naznačila, že poruchy erekce mohou být nejen pravděpodobným důsledkem prodělané nemoci, ale i rizikovým faktorem ještě před nákazou. „Erektilní dysfunkce je perfektním biomarkerem obecného fyzického a psychického zdravotního stavu,“ vysvětluje vedoucí studie a profesor endokrinologie a sexuologie Emmanuele Jannini.

Poškození nervů, mrtvice. Koronavirus může ničit mozek i lidem bez příznaků

Lékař z římské univerzity Tor Vergata říká, že muži nakažení koronavirem, kteří už dříve trpěli poruchami erekce, mohou být během covidu-19 náchylnější k rozvoji zápalu plic. 

„Lidé, kterým hrozí velké riziko komplikací spojených s covidem-19, jsou ti samí, u nichž se vyskytují rizikové faktory pro erektilní dysfunkci, jako je cukrovka, rakovina, dýchací potíže a kardiovaskulární choroby,“ říká Jannini pro server Health.

Ten přináší i názory dalších odborníků, podle kterých na kvalitu milostného života uzdravených pacientů může mít negativní vliv i fakt, že koronavirus kromě zmíněných cév napadá i plíce. To pak může vést ke špatnému okysličování krve – a zase i poruchám erekce. 

Také stres, psychická nepohoda či nižší hladiny testosteronu mohou přispět k problémům. Mužský hormon se tvoří zejména ve varlatech. I ta virus citelně zasahuje. Nejzávažnější hypotézou pak je možnost, že covid povede k poškození erektilní tkáně. 

„To je mnohem složitější a hůře léčitelný stav,“ upozorňuje kalifornský profesor urologie Jesse N. Mills. Všechny tyto teorie se však teprve musejí ověřit, další výzkum potřebují i možné covidem způsobené poruchy erekce, dodává Deutsche Welle.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video