ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Německu začala čtvrtá vlna pandemie. Svět hlásí 4,4 milionu obětí covidu

  • 1041
Německé úřady hlásí začátek čtvrté vlny epidemie koronaviru. Ve čtvrtek v zemi přibylo 9 280 nakažených a už třetí den v řadě je přírůstek nových případů vyšší než osm tisíc. Na celém světě už se nakazilo více než 210 milionů lidí a počet mrtvých překročil hranici 4,4 milionu. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od loňského března Spojené státy, kde dosud evidují 37,3 milionu případů.

Od začátku pandemie se v Německu, které má 83 milionů obyvatel, prokázala nákaza u 3,85 milionu lidí. Více než 3,69 milionu lidí se už uzdravilo. Naopak 91 956 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, z toho 13 ve čtvrtek. 

Delta vrací Ameriku o rok zpět. Covid opět úřaduje ve školních lavicích

Plně očkovaných je v Německu 58 procent populace, na 64 procent obyvatel dostalo alespoň jednu dávku covidové vakcíny. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) přesto hlásí začátek čtvrté vlny epidemie. Už třetí den v řadě je přírůstek nových případů vyšší než osm tisíc.

Ještě před týdnem bylo infikovaných 5 578. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, setrvale roste od začátku července a blíží se hranici padesáti. Momentálně dosahuje hodnoty 48,8, podobné výše dosahovala incidence naposledy koncem května. Ve čtvrtek byla na úrovni 44,2, před týdnem 30,1.

RKI ve čtvrtek ve své pravidelné týdenní zprávě uvedl, že hnacím motorem šíření nákazy v Německu jsou především mladí lidé, z nichž část se nakazila na dovolené v zahraničí, například na Balkáně, ve Španělsku nebo v Turecku. Institut pozoruje podobný trend šíření epidemie jako minulé léto s tím rozdílem, že tehdy nebylo k dispozici očkování.

Na Slovensku laboratoře ve čtvrtek odhalily 84 nově nakažených. To je nižší počet než třeba v úterý, kdy byl denní přírůstek nakažených nejvyšší za poslední více než dva měsíce. Rychlejší šíření koronavirové infekce zaznamenává Slovensko v posledních několika týdnech. 

Podle slovenského ministerstva zdravotnictví bylo 80 procent z celkového počtu nových případů nákazy koronavirem v posledních dvou týdnech potvrzeno u lidí, kteří nejsou očkovaní vůbec nebo jen první dávkou vakcíny. Děti do 16 let se na přírůstku infekce podílejí téměř pětinou.

Rakousko zaznamenalo 1 258 nově nakažených koronavirem za posledních čtyřiadvacet hodin. Podle agentury APA je to nejvíce od 7. května. Zvyšuje se i množství hospitalizovaných s covidem-19. Sedmidenní incidence momentálně dosahuje hodnoty 80,5. 

Po čtvrtku je v Rakousku o 637 více aktivních případů covidu-19, celkově už 11 136. V nemocnicích je nyní 301 pacientů s covidem, o jedenáct více než ve čtvrtek. Dvaasedmdesát z nich leží na jednotkách intenzivní péče. Je to stále výrazně méně oproti situaci ze začátku května, kdy bylo v nemocnicích téměř 1 400 lidí s covidem, z toho přes 400 na JIP.

Od začátku pandemie se v Rakousku, které má necelých devět milionů obyvatel, prokázala nákaza u 674 077 lidí. Na 652 180 lidí se už uzdravilo. Naopak 10 761 nakažených zemřelo, jeden z nich za poslední den. Plně očkovaných je v Rakousku 57 procent lidí, zhruba 61 procent obyvatel dostalo alespoň jednu dávku vakcíny.

Vzestup křivky po poklesu minulých dní pozorují úřady ve Velké Británii. Za čtvrtek zjistili 36 572 nových případů a 113 úmrtí.

Ruští vědci modifikují Sputnik na deltu

V Rusku se za předchozí den prokázalo 20 992 nových případů covidu-19 a dalších 785 lidí komplikacím spojených s tímto onemocněním podlehlo.  Podle agentury Interfax o tom v pátek informoval ruský operativní štáb pro boj s koronavirem.

Minulý týden Rusko poprvé ohlásilo přes 800 mrtvých lidí s covidem-19 za den a od té doby je denní bilance obětí bez větších výkyvů. Ve čtvrtek ruské úřady informovaly o 791 úmrtích. Nejvyšší denní přírůstky infekcí Moskva evidovala v červenci, od té doby je nově potvrzených nákaz o něco méně. Úřady připisovaly nárůst šíření nakažlivější variantě delta a nízkému zájmu o očkování.

Dohromady se v Rusku, které má přibližně 146 milionů obyvatel, od začátku šíření koronaviru nakazilo asi 6,7 milionu lidí. Covidu-19 podle údajů operativního štábu podlehlo 174 485 lidí. Ruský statistický úřad k letošnímu červnu však evidoval na 315 tisíc úmrtí. Do svých statistik totiž zahrnuje i ty, u nichž se koronavirus prokázal až posmrtně.

Výrobce ruské vakcíny Sputnik V oznámil, že rozpracoval obměnu svého očkovacího preparátu. Ředitel státního výzkumného ústavu Nikolaje Gamaleji Alexandr Gincburg sdělil, že jeho instituce pracuje na modifikaci vakcíny, aby ji přizpůsobila nakažlivější variantě delta. 

Právě jejímu šíření a nízkému zájmu o očkovaní kladou ruské úřady za vinu nárůst koronavirových případů v zemi. „Základ vakcíny už je v chladicích zařízeních,“ sdělil Gincburg. Doplnil však, že je nyní příliš brzy na to, aby se dalo hovořit o účinnosti této modifikace.

V pátek ovšem Ruský fond přímých investic, který se stará o marketing ruské vakcíny, informoval o průběhu testování kombinace Sputniku a vakcíny společnosti AstraZeneca v Ázerbájdžánu. U všech prvních dvaceti dobrovolníků se po aplikování první složky dvoudávkového Sputniku V a vakcíny od AstraZenecy vytvořily protilátky proti proteinu koronaviru, který virus potřebuje k tomu, aby mohl vstupovat do buněk organismu.

6. května 2021

V Turecku vzniknou dvě kategorie očkovaných

Turecko, Severní Makedonie a Ukrajina se od pátku zapojily do evropského systému covidových certifikátů. Znamená to, že budou uznávat covidové pasy Evropské unie. Státy EU zase budou uznávat certifikáty o očkování a bezinfekčnosti vydané ukrajinskými, tureckými či severomakedonskými úřady. Ve čtvrtek o tom rozhodla Evropská komise.

Rozhodnutí přivítal evropský komisař pro rozšíření Olivér Várhelyi. Podle Bruselu rozšíření evropského systému covidových pasů ulehčí cesty do těchto tří nečlenských zemí a zvýší bezpečnost cestování. 

Například v Turecku to však mezi očkovanými lidmi vytvoří dvě odlišné kategorie, upozorňuje turecký tisk. EU totiž uznává za očkované jen lidi, kteří dostali vakcíny schválené evropským lékovým regulátorem EMA. Velkou část Turků však očkovali čínským Sinovacem, který potřebnou registraci v EU nemá. Za očkované tak budou tito lidé považováni, jen pokud s tím počítají pravidla jednotlivých členských zemí.

V Turecku, kde žije zhruba 83 milionů lidí, do pátečního rána podali 87,5 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Dokončené očkování má zhruba 34,6 milionu obyvatel, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví.

Turecko zaznamenalo v posledních dvou týdnech vzestup nových případů nákazy koronavirem. Před měsícem v Turecku bylo zhruba 8 tisíc nových případů denně, v polovině srpna byl údaj zhruba třikrát vyšší. Tento týden však počet objevených infekcí začal znovu mírně klesat a ve čtvrtek země zaznamenala 19 tisíc nových nakažených za předchozích 24 hodin.

Kvůli zhoršení epidemické situace vláda přijala ve čtvrtek další opatření. Kabinet chce zaručit návrat k prezenční výuce od poloviny září, kdy začíná školní rok. Zaměstnanci ve školách se tak musí nechat očkovat, nebo se nechat dvakrát týdně testovat. Prokázat svou bezinfekčnost budou muset i cestující na některých domácích spojích nebo návštěvníci kin, koncertů či jiných akcí s větším počtem účastníků.

Spojené státy pošlou Mexiku nechtěnou Astru

Novému vzestupu epidemie covidu-19 pak čelí i Mexiko. Ve středu úřady ohlásily nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku pandemie, uvedla agentura Reuters. Infekce se totiž prokázala u bezmála 29 tisíc lidí. Za stejnou dobu zemřelo v souvislosti s covidem 940 Mexičanů.

Vysoké denní přírůstky země, která má asi 126 milionů obyvatel, registrovala v poslední době několikrát. Předchozí nejvyšší počet nových případů koronaviru připadl na minulý čtvrtek, kdy úřady zaznamenaly zhruba 25 tisíc nově nakažených. Proočkovanost obyvatelstva však zůstává relativně nízká. Podle serveru Our World in Data ukončené očkování proti covidu-19 má zhruba čtvrtina mexické populace. 

Minulý týden americká vláda slíbila, že do Mexika zašle 3,5 milionu dávek vakcíny od společnosti Moderna a pět milionů dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca, která od amerických úřadů stále nezískala povolení k použití svého preparátu na území USA.

Od začátku epidemie v Mexiku zemřelo na covid přes 250 tisíc lidí, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě. Nákaza se prokázala u 3,15 milionu lidí. Podle ministerstva zdravotnictví jsou skutečné počty kvůli nízkému testování v zemi pravděpodobně vyšší.

Na jihu USA covid zavírá školy

Na jihu Spojených států pak covid narušuje začátek nového školního roku. Ve státě Mississippi se za první týden výuky covid-19 potvrdil u přibližně 4 500 dětí a více než 20 tisíc školáků se muselo uchýlit do izolace kvůli kontaktu s nakaženými. 

To je asi pět procent všech žáků, vyplývá z dat státního ministerstva zdravotnictví. V Texasu a Georgii zase některé školy dočasně zavřely. Pozitivní test na koronavirus ve čtvrtek oznámili i tři američtí senátoři, včetně zástupce Mississippi Rogera Wickera. Všichni byli očkovaní. 

„Jakkoli se necítím skvěle, rozhodně se cítím mnohem lépe, než bych se cítil bez vakcíny,“ uvedl nezávislý senátor státu Maine Angus King. Kromě něj a republikána Wickera měl pozitivní test ještě demokrat John Hickenlooper. Z vrcholných politiků v USA v poslední době stejný osud potkal republikánského senátora Lindseyho Grahama a texaského guvernéra Abbotta.

V USA od začátku července roste průměrný počet nově hlášených nákaz, který se tento týden poprvé od února dostal nad 140 tisíc za den. Výrazně už vzrostly také přírůstky u bilance obětí covidu-19, přičemž ve čtvrtek podle deníku The New York Times (NYT) úřady v zemi s 330 miliony obyvateli oznámily celkem 1 734 úmrtí, což je u daného zdroje nejvyšší denní součet za více než čtyři měsíce. 

Zasažený je především jihovýchod země, ve státě Alabama nemocnice ve středu oznámily, že nemají žádná volná místa na jednotkách intenzivní péče. I Florida a Texas registrují za poslední týdny dramatické zhoršení epidemické situace, přičemž zdravotníci při šíření koronavirové mutace delta pozorují nižší průměrný věk hospitalizovaných než v předchozích vlnách epidemie. 

Děti končí s covidem-19 v nemocnici velmi zřídka, počet hospitalizací mezi nejmladšími nicméně tento měsíc dosáhl nového rekordu. Pro děti do 12 let zatím není v USA schválené očkování proti covidu-19. Kromě toho pokračují tahanice kolem nařizování roušek na školách, které některé jižní státy zakázaly.

Vietnam vyhlásil zákaz vycházení

Vietnam v pátek oznámil zákaz vycházení pro obyvatele Ho Či Minova Města a prodloužení restrikcí v Hanoji. „Žádáme všechny, aby zůstali tam, kde jsou, a nechodili ven. Každý domov, kancelář či továrna by měly být pevností bez viru,“ uvedl šéf úřadu pro boj s koronavirem v Ho Či Minově Městě. 

Vietnamská vláda plánuje mobilizaci policie a vojáků, kteří budou dohlížet na dodržování pravidel i doručovat potraviny a další nezbytnosti obyvatelům města. Kabinet zároveň o dalších patnáct dní rozšířil stávající restrikce v metropoli Hanoji.

Vietnam byl letos na jaře jednou ze zemí, která měla z hlediska zastavení šíření viru jeden z nejlepších výsledků. K 1. květnu v zemi se zhruba 96 miliony obyvatel evidovali kolem 2 900 případů infekce a 35 úmrtí. Od té doby však bilance prudce vzrostly a místní úřady nyní evidují přes 312 tisíc nakažených a 7 150 úmrtí. Polovina infekcí a 80 procent všech zemřelých přitom pochází z Ho Či Minova Města.

Vysoký počet infekcí v posledních měsících přibyl i v Thajsku, které překonalo hranici milionu nakažených od počátku pandemie. Celých 97 procent infekcí přitom zaznamenalo za posledních pět měsíců. Thajské úřady v pátek ohlásily 19 851 případů nákazy a 240 úmrtí za posledních čtyřiadvacet hodin, čímž se celkový počet obětí koronaviru od počátku epidemie vyšplhal na 8 826. Ze zhruba 66milionové populace je očkováno okolo 8,3 procenta lidí.

Ve filipínské metropoli Manile v pátek skončila přísná uzávěra, země však ohlásila nejvyšší denní přírůstek nakažených od prvního šíření nákazy v zemi, a to 17 231. V souvislosti s covidem-19 zemřelo za den 317 lidí, nejvíce za poslední čtyři měsíce. 

Země má s celkovým počtem 1,8 milionu nakažených a s více než 31 tisíc zemřelými jednu z nejvyšších bilancí v Asii, píše Reuters. Filipínský prezident Rodrigo Duterte v rámci ochrany země před ekonomickou krizí ve čtvrtek schválil uvolnění restrikcí v regionu hlavního města, kde žije zhruba 13 milionů lidí.

Covidu čelilo už 210 milionů lidí

Počet nakažených koronavirem ve světě podle nejnovějších údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal hranici 210 milionů. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od loňského března Spojené státy, kde celkový počet nakažených od počátku šíření koronaviru činí podle JHU 37,3 milionu. 

Druhá je Indie (32,3 milionu) a třetí Brazílie (20,4 milionu). V Evropě se nejvíce nakažených v absolutních číslech prokázalo ve Francii (6,6 milionu). Tempo nárůstů počtu nakažených mírně zrychlilo: posledních deset milionů případů nákazy přibylo za 15 dní, předtím to bylo za 18 dní a ještě předtím za 23 dní.

V České republice se dosud nakazilo 1 677 204 lidí, což je 156 600 na milion obyvatel. Podle serveru ourworldindata.org je tak ČR stále pátou nejvíce zasaženou zemí světa podle poměrného počtu nakažených. Z celého světa jsou na tom hůře jen Seychely (197 173), Andorra (193 891), Černá Hora (172 129) a Bahrajn (159 470). 

Počet mrtvých v souvislosti s covidem na celém světě podle údajů serveru coronavirus.jhu.edu překročil 4,4 milionu. Nejvíce obětí na životech od začátku pandemie evidují v absolutních číslech Spojené státy, kde podle JHU zemřelo přes 625 tisíc lidí. Následují Brazílie (572 tisíc mrtvých), Indie (433 tisíc), Mexiko (251 tisíc) a Peru (197 tisíc).

Česká republika, kde už zemřelo 30 384 lidí nakažených covidem, je podle poměrného počtu úmrtí s 2 837 mrtvými na milion obyvatel na čtvrtém místě na světě za Peru, Maďarskem a Bosnou a Hercegovinou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video