Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Wu-chan chce otestovat všech 11 milionů obyvatel. Nejhůř je teď v Rusku

  16:20aktualizováno  20:17
Čínské město Wu-chan, odkud se do světa rozšířila nemoc covid-19, chce otestovat na koronavirus všech 11 milionů svých obyvatel. Mírný pokles nových případů podle posledních statistik zaznamenalo Rusko. I tak se řadí již na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě. Počet nově nakažených pak stoupl v Itálii a ve Španělsku se uzdravila 113letá žena.

Znovuotevřené zahrádky restaurací v Seville na jihu Španělska (11. května 2020) | foto: Reuters

V Itálii za uplynulý den v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dalších 172 lidí. V pondělí úřady evidovaly 179 úmrtí. Celkový počet obětí v zemi, která má celosvětově jednu z nejvyšších bilancí zemřelých, nyní činí 30 911. 

Potvrzených případů nákazy za úterý přibylo 1 402, což je téměř dvojnásobek oproti pondělí. Země již eviduje 221 216 nemocných, což je šestý nejvyšší počet na světě.

Ve Velké Británii v úterý zemřelo dalších 627 lidí. Denní přírůstek počtu zemřelých tak oproti předchozím třem dnům výrazně vzrostl. V pondělí hlásilo ministerstvo zdravotnictví jen 210 nových mrtvých. Celkem s covidem-19 v Británii zemřelo již 32 692 lidí.

Země celkem eviduje již 226 463 potvrzených případů infekce. Nově přibylo přes 3 400 nakažených. To je zhruba o pět stovek méně nových infikovaných, než kolik jich ministerstvo hlásilo v pondělí.

Slovensko je v případě pokračování příznivého vývoje pandemie připraveno otevřít mateřské školy a obnovit vyučování na prvním stupni základních škol, účast dětí ale nebude povinná. Po schůzce s epidemiology to novinářům řekl premiér Igor Matovič. 

Země s více než pěti miliony obyvatel dosud potvrdilo 1 465 nakažených, z nichž se 983 pacientů již vyléčilo a 27 lidí s koronavirem zemřelo. Počet nových případů infikovaných v zemi je v posledních více než dvou týdnech nízký.

Koronavirus ve světě

Žena si prohlíží výlohu obchodu s obuví v Seville na jihu Španělska. (11....
Itálie pomalu začíná upouštět od některých vládních opatření. Na snímku jsou...
Italští turisté oslavují na pláži Las Canteras. (11. května 2020)

Wu-chan chce otestovat všechny obyvatele

Ve Wu-chanu se koronavirem od začátku epidemie nakazilo více než 50 tisíc lidí a téměř 4 tisíce pacientů s covidem-19 zemřelo. Kvůli rychle se šířící nákaze čínské úřady Wu-chan na konci ledna uzavřely a obyvatelé nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy. Znovu se město začalo otevírat 8. dubna a na chvíli se zdálo, že se život vrací k normálu – provoz obnovila veřejná doprava, žáci se vrátili do škol a lidé do práce. Nyní je tento optimistický vývoj ohrožen.

Plán testování celé wuchanské populace přichází poté, co bylo v tomto ostře sledovaném městě o víkendu zjištěno šest nových případů nákazy koronavirem. Všichni nově infikovaní žijí ve stejném obytném bloku. Předtím se ve městě měsíc neobjevil žádný nový případ.

Někteří vysocí zdravotničtí představitelé, citovaní čínským listem Global Times, nicméně uvedli, že plán testování všech obyvatel Wu-chanu je příliš drahý a neproveditelný. Pcheng Č’-jung, šéf jednotky intenzivní péče wuchanské nemocnice Čung-nan, prohlásil, že testování se pravděpodobně zaměří na pracovníky ve zdravotnictví, zranitelné lidi a ty, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými.

Jiný vysoký představitel wuchanské nemocnice připomněl, že velká část obyvatel Wu-chanu, asi tři až pět milionů lidí, už testy podstoupila. Podle něj jsou wuchanské úřady schopné zbývajících šest až osm milionů lidí během desetidenního období otestovat. BBC v této souvislosti připomíná, že podle Bílého domu Spojené státy provádějí kolem 300 tisíc testů denně a otestovaly již téměř devět milionů lidí.

Za pondělí ohlásila Čína pouze jeden nový případ nákazy koronavirem, oproti 17 případům o den dříve, uvedla v úterý agentura Reuters s odvoláním na národní zdravotnickou komisi, plnící roli ministerstva zdravotnictví. Nový případ představuje takzvanou dovezenou infekci – nákaza tedy postihla člověka, který do Číny přicestoval z ciziny. O den dříve pevninská Čína, nezahrnující Hongkong a Macao, hlásila sedm takových „importovaných“ případů.

Nakažených bez příznaků nemoci ohlásily úřady 15. O den dříve jich bylo dvanáct. Čína tyto lidi nezahrnuje do svých celkových statistik. 

Celkový počet potvrzených případů v nejlidnatější zemi světa s 1,4 miliardy obyvatel, kde epidemie koncem loňského roku propukla, dosáhl 82 919. Počet úmrtí zůstal nezměněn na 4 633.

Počet nově nakažených v Rusku mírně klesl

V Rusku za poslední den přibylo 10 899 případů nákazy koronaviru. Je to mírný pokles oproti pondělí, kdy země hlásila rekordní nárůst o 11 656 případů. Celkem již Rusko eviduje 232 243 případů koronavirové infekce, což jej podle agentury Interfax řadí na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě.

Putinův recept na koronavirus: rušit omezení i přes rekordní nárůst nakažených

V počtu infikovaných v úterý Rusko překonalo dosud druhé Španělsko a třetí Británii, které v pondělí oznámily 227 436 respektive 223 060 případů. Server Worldometer nicméně zásluhou jiné metodiky přičítá Španělsku přes 268 tisíc nakažených. S 1,35 milionu infikovaných žebříček nejvíce zasažených zemí jednoznačně vedou Spojené státy.

Oproti západním zemím, které díky příznivému vývoji nákazy v posledních dnech a týdnech postupně rozvolňují restriktivní opatření, je pandemie koronaviru v Rusku stále na vzestupu. Od 3. května pokaždé přesáhl počet nově nakažených hranici 10 tisíc. Počty mrtvých v souvislosti s covidem-19 jsou v Rusku v porovnání s nejvíce postiženými země relativně nízké. Podle oficiálních údajů za posledních 24 hodin vzrostl počet takových úmrtí o 107, čímž celková bilance dosáhla 2 116.

Trojnásobný nárůst oproti neděli v Německu

Německo v pondělí registrovalo 933 dalších případů nákazy koronavirem. Téměř trojnásobný nárůst oproti neděli, kdy země zaznamenala bezmála 360 infikovaných, je ale do značné míry způsoben zpožděním při hlášení některých případů, uvedl v úterý Institut Roberta Kocha (RKI). Mrtvých bylo za pondělí ohlášeno 116.

Celkem v Německu počet dosud zaznamenaných nákaz dosáhl 170 508, přičemž 7 533 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Uzdravilo se odhadem 147 200 osob, z toho 1 600 za pondělí. Za pondělní nárůst počtu registrovaných infekcí podle RKI může mimo jiné to, že severoněmecký Hamburk po kontrole nově započetl 180 případů, mezi nimiž je řada staršího data. Jeden z okresů v jihoněmeckém Bádensku-Württembersku navíc až v pondělí nahlásil 148 případů, o nichž měl informovat už v neděli.

Takzvané reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden infikovaný v průměru nakazí dalších osob, se po třech dnech opět vrátilo pod kritickou hodnotu jedna, a je nyní 0,94, uvedl v úterý večer RKI. V pondělí dosáhlo číslo hodnoty 1,07, a bylo tak už třetí den po sobě vyšší než jedna.

Covid-19 překonala 113letá Španělka

Z nemoci covid-19, která je nejnebezpečnější pro seniory a lidi s podlomeným zdravím, se vyléčila i nejstarší Španělka. Ve svých 113 letech, které oslavila 4. března, překonala María Branyasová nákazu koronavirem, jež se u ní potvrdila minulý měsíc. 

„Když ji izolovali od ostatních, byla rozmrzelá, ale často jsme si volaly, tak to zvládla, je to silná a pozitivní žena,“ uvedla její šestasedmdesátiletá dcera Rosa Moretová. Celá rodina, která čítá i 11 vnoučat a 13 pravnoučat, už se těší, až opatření proti šíření koronaviru skončí a budou babičku moci navštívit.

Ve Španělsku za úterý zemřelo 176 pacientů s koronavirem. Je to o pět desítek více než v pondělí, kdy však byl denní nárůst úmrtí nejnižší od 18. března. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Za posledních 24 hodin se v zemi také mírně zvýšil denní přírůstek nově nakažených, když přibylo 426 nově potvrzených případů, což je také o pět desítek více než o den dříve.

Počet úmrtí mezi lidmi nakaženými koronavirem byl v úterý už čtvrtý den v řadě nižší než 200. Celkem v zemi zemřelo 26 920 osob s chorobu covid-19. Počet potvrzených případů nákazy se ve Španělsku od začátku epidemie vyšplhal na 228 030, z toho téměř 139 000 lidí se už vyléčilo.

Španělská vláda ale uvádí už několik týdnů pouze případy nákazy potvrzené testem PCR, podle serveru Worldometer se ve Španělsku potvrdilo zhruba o 40 tisíc případů více.

Francie přesáhla Španělsko v počtu obětí

Ve Francii zemřelo s covidem-19 dalších 348 lidí. Celková bilance mrtvých od počátku epidemie tak vzrostla na 26 991, informovalo v úterý místní ministerstvo zdravotnictví. Francie tím překonala celkovou bilanci Španělska, které k dnešku eviduje 26 920 mrtvých, a stala se po USA, Británii a Itálii čtvrtou zemí s nejvyšším počtem obětí.

Úterní denní přírůstek zemřelých s covidem-19 je ve Francii nejvyšší od 29. dubna, kdy ministerstvo zdravotnictví evidovalo 427 nových mrtvých. Úterní data jsou nicméně často vyšší, neboť zahrnují později nahlášená úmrtí z víkendu. V sobotu hlásila Francie jen 80 a v neděli 70 úmrtí s covidem-19.

Brazílie v pondělí zaznamenala 5 632 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 396 úmrtí, oznámila v úterý agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Země s přibližně 210 miliony obyvatel má nyní celkem 168 331 potvrzených případů nákazy a 11 519 úmrtí. Z hlášení úřadů vyplývá tendence ke zpomalení šíření nákazy.

V Latinské Americe skoro polovina potvrzených případů připadá na právě na její největší zemi - Brazílii. Reálná čísla jsou však nejspíše vyšší, neboť země provádí málo testů, mnohem méně než řada ostatních zemí regionu.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

V Mexiku se za pondělí objevilo 1 305 nových případů koronaviru, 108 osob s covidem-19 zemřelo. V této středoamerické zemi se tak již nakazilo celkem 36 327 lidí, 3 573 onemocnění způsobovanému virem podlehlo. Počet úmrtí za den má od čtvrtka, kdy zde zemřelo 257 pacientů, klesající tendenci.

Do úterý zemřelo v Íránu dalších 45 lidí nakažených koronavirem, mrtvých tak už je 6 733. Počet dosud potvrzených případů v zemi vystoupil na 110 767. S odvoláním na sdělení mluvčího íránského ministerstva zdravotnictví Kijánúše Džahánpúra o tom v úterý informovala íránská státní agentura IRNA.

Na dvě hodiny se v noci v nadcházejících třech dnech v Íránu otevřou mešity. Stane se tak u příležitosti noci osudu, což je svátek, který každý rok připadá na 27. den postního měsíce ramadánu a muslimové si jím připomínají den, kdy byly podle jejich víry proroku Mohamedovi seslány první verše koránu. Ministerstvo nicméně zdůraznilo, že nadále bude nutné dodržovat hygienická opatření a úřady se budou snažit o to, aby se modlitby pořádaly v otevřených venkovních prostorech.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Koudelka by mohl povýšit na generálmajora, generálem se může stát i šéf GIBS

23. dubna 2024  11:20

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka by mohl po roce povýšit z hodnosti...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...