Rakouský kancléř Sebastian Kurz hovoří na tiskové konferenci ve Vídni. (1. března 2021) | foto: AP

Rakousko nečeká a koupí milion dávek Sputniku V, vyjednal kancléř Kurz

  • 369
Rakousko-ruské vyjednávání o vakcíně Sputnik V je u konce, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Vídeň schvaluje odkup milionu dávek vakcíny proti covidu-19 od Ruska, která bude pro rakouskou očkovací kampaň znamenat „dodatečné urychlení“, citovala kancléře agentura APA.

Po skončení koronavirové krize se Kurz chystá v Evropě zjišťovat, co se dalo dělat jinak, aby kontinent postupoval při shánění vakcín i při jejich schvalování stejně rychle jako Spojené státy a Izrael.

Iniciativu ohledně shánění ruské vakcíny bránil i předseda parlamentní frakce kancléřovy strany rakouských lidovců (ÖVP) August Wöginger. V této věci by neměly existovat žádné „klapky na očích“, řekl rozhlasové stanici ORF-Radio Ö1.

Rakousko by podle něj mělo nakupovat to, co je možné. Dodal také, že Rakousko se v Rusku informovalo už před časem a nyní se to samé chystá udělat i Německo a Francie.

Slovensko porušilo kontrakt na Sputnik, tvrdí Rusko. Zásilku chce zpátky

Wöginger nicméně zdůraznil, že vakcínu je třeba prověřit. Rakousko ovšem podle něj nemusí nutně čekat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), ale může si látku zkontrolovat samo.

Kancléř Kurz minulý měsíc ostře kritizoval systém přidělování covidových vakcín v rámci Evropské unie, který podle něj není spravedlivý. Jako příčinu označil postranní jednání, při němž členské země uzavíraly dodatečné dohody s farmaceutickými firmami.

Söder chce vyrábět Sputnik v Bavorsku. Pokud ho v Evropě schválí, řekl

O Sputnik V projevilo v týdnu zájem Bavorsko. Po jeho vzoru o nákupu uvažuje také Maklenbursko-Přední Pomořansko. Tamní zemský ministr zdravotnictví Glawa řekl, že do Moskvy pošle smlouvu na jeden milion dávek za zhruba 10 milionů eur (258 milionů korun).  

Glawa počítá s tím, že s aplikací Sputniku V by tato spolková země mohla začít na konci května, případně počátkem června. O Sputniku vyjednává s Moskvou také Braniborsko. Ruskou očkovací látku proti covidu-19 chce nakoupit i spolková vláda, uvedl šéf resortu zdravotnictví Jens Spahn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video