Zdravotníci v ochranných oděvech se starají o pacienta nakaženého koronavirem....

Zdravotníci v ochranných oděvech se starají o pacienta nakaženého koronavirem. (24. března 2020) | foto: Reuters

Příznakem nákazy koronavirem mohou být i záchvaty a zmatenost, tvrdí vědci

  • 4
Někteří pacienti nakažení koronavirem vykazují také neurologické potíže včetně zmatenosti, záchvatů či mrtvice. S poukazem na vyjádření lékařů po celém světě to tvrdí list The New York Times (NYT). Už dříve vědci zaznamenali neobvyklé symptomy v podobě ztráty čichu a chuti či srdečních potíží. V americkém New Orleans pak potvrzují, že nákaza více hrozí obézním lidem.

Na počátku března přišel na pohotovost ve floridském městě Boca Raton jistý 74letý muž, který si stěžoval na kašel a horečku. Rentgen nicméně vyloučil zápal plic, proto lékaři poslali pacienta domů.

Druhý den ho příbuzní do nemocnice přivezli znovu, neboť horečka se ještě zvýšila. Pacient měl potíže s dechem, lékařům ale nebyl schopen sdělit své jméno a vysvětlit, co ho trápí, neboť nedokázal promluvit.

Senior, který se vedle chronické plicní choroby potýkal s Parkinsonovou nemocí, se jen trhaně oháněl rukama a nohama a zdálo se, že ho postihl záchvat. Následně u něj byla potvrzena nemoc COVID-19.

V úterý lékaři v Detroitu zaznamenali další nezvyklý případ nemoci COVID-19, nakaženou je zhruba padesátiletá zaměstnankyně aerolinií. Žena byla zmatená a stěžovala si na bolest hlavy. Jméno dokázala sdělit, postupně ale přestávala reagovat. 

Vyšetření následně odhalilo v části mozku abnormální otoky a záněty a také odumírání části buněk. Lékaři u ženy diagnostikovali akutní nekrotizující encefalopatii, která je vzácnou komplikací v případě chřipek a jiných virových infekcí.

Podobné případy doprovázející pandemii nemoci COVID-19 ohlásili i lékaři v Itálii a dalších zemích. U některých pacientů byly zaznamenány blouznivé stavy ještě před tím, než se u nich objevily horečky a potíže s dýcháním, uvedl lékař Alessandro Padovani z univerzitní kliniky v italské Brescii, kde byla zprovozněna zvláštní lůžka pro pacienty nakažené koronavirem s neurologickými komplikacemi.

Pacienti s encefalopatií jsou zmatení, neteční a mohou se jevit i otřeseně, chovat se podivně, zírat do prostoru a trpět záchvaty vyžadujícími okamžitou péči. Experti při takových stavech varují ošetřující lékaře, aby měli na paměti, že tito pacienti mohou být nakažení, proto musí sami sebe chránit před infekcí.

Nákazu doprovází i ztráta čichu a chuti

Lékaři na celém světě už také hovořili o dosud neověřených případech pacientů s nemocí COVID-19, kteří náhle a nevysvětlitelně zcela nebo částečně přišli o čich a chuť. Tyto stavy, známé v lékařství jako anosmie, potažmo dysgeusie, jsou významnými příznaky spojovanými s pandemií, uvedla Americká akademie otorinolaryngologie.

Až polovina nakažených Italů měla jen mírné či žádné příznaky, tvrdí analýza

Organizace se sídlem v Alexandrii ve státě Virginie navrhuje, aby byly tyto příznaky zařazeny na seznam sledovaných projevů možné koronavirové nákazy. Lidé, kteří mají tyto příznaky, aniž by je dokázali vysvětlit jinými příčinami, by měli uvažovat o své izolaci a nechat se otestovat, doporučují američtí experti. Totéž radí i někteří čeští lékaři.

Na základě dat z genomů lidí a myší se David Brann a Sandeep Robert Datta z katedry neurobiologie lékařské fakulty (Harvard Medical School, HMS) Harvardovy univerzity domnívají, že určité buňky v zadní části nosu obsahují specificky tvarované proteiny, na které koronavirus cílí při vpádu do organismu.

Odhalování příčiny ztráty smyslů má významné důsledky pro podpůrnou diagnostiku a určování účinků nemoci, zdůrazňují vědci. „Kromě toho jsou pacienti s nepolevující čichovou dysfunkcí vystaveni riziku výživových nedostatků nebo zranění v důsledku neschopnosti cítit ‚nebezpečné‘ pachy jako kouř, plyn a zkažené jídlo a mohou se u nich rozvinout duševní poruchy, zejména deprese,“ varují američtí odborníci.

Rizikem je i obezita, ukazuje se v New Orleans

Další poznatky týkající se koronaviru přicházejí z New Orleans na jihu Spojených států. Město má v přepočtu na obyvatele až sedmkrát vyšší úmrtnost na koronavirus než New York, tedy v USA nákazou nejpostiženější oblast. Podle lékařů a zdravotních úřadů je zřejmě důvodem horší zdravotní stav obyvatel New Orleans ve srovnání s ostatními částmi USA, napsala agentura Reuters. Míra obezity či počet lidí trpících vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou je zde nad americkým průměrem. 

Na světě je už přes 900 tisíc nakažených, WHO děsí exponenciální růst

Z 270 obětí evidovaných v New Orleans byl u 97 procent diagnostikován nějaký chronický zdravotní problém. Cukrovku mělo 40 procent nakažených, kteří ve městě zemřeli, obezitou pak trpělo 25 procent, srdeční problémy mělo 21 procent a potíže s ledvinami 23 procent.

 Za zcela evidentní rizikový faktor považují odborníci obezitu, která je celoamerickým problémem.

V New Orleans a ani na dalších místech Louisiany není výjimečné hlášení nemocnic, že na jednotkách intenzivní péče často leží intubována celá rodina, tedy rodiče s dětmi. Rodinní příslušníci totiž v řadě případů trpí stejnými chronickými problémy, což nehledě na věk zvyšuje riziko horšího vývoje nákazy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video