Počet nakažených v Itálii dál roste, Maďarsko a Polsko prodlouží opatření

  19:19aktualizováno  19:42
V Itálii ve čtvrtek zemřelo na onemocnění koronavirem 610 pacientů a experti upozorňují, že sestupná bilance z předchozích dní neznamená ústup epidemie. Ve Francii poprvé klesl počet pacientů v kritickém stavu. V Maďarsku a Polsku se pak chystají prodloužit ochranná opatření. Celosvětově je nyní hlášeno přes milion a půl případů onemocnění.

Převoz pacienta s onemocněním covid-19 v milánské nemocnici Cernusco sul Naviglio (7. dubna 2020) | foto: Reuters

Ve Francii evidují 12 210 úmrtí lidí s koronavirem, oznámil zástupce francouzského ministra zdravotnictví Jérôme Salomon. 

Počet úmrtí po hospitalizaci narostl o 424 na celkových 8 044 obětí, zbylí mrtví jsou hlášeni z domovů pro seniory. Salomon při pravidelné tiskové konferenci přinesl i pozitivní informaci, neboť ve Francii poprvé za dobu boje proti covid-19 klesl počet pacientů na resuscitačních odděleních. Ve středu nemocnice hlásily 7 148 lidí ve vážném stavu, zatímco o den později 7 066.

Nejméně 7 978 pacientů s pozitivním testem na koronavirus už zemřelo v nemocnicích v Británii. Oficiální bilance se za poslední den zvýšila o 881 případů, tedy o něco méně než o den dříve. Britský ministr zahraničí Dominic Raab na tiskové konferenci oznámil, že vývoj zatím není takový, aby mohla být uvolňována omezení pohybu obyvatel. Infekce byla od konce ledna ve Spojeném království odhalena u 65 077 lidí, přičemž testům se podrobilo celkem 243 421 osob.

Pandemie nemoci covid-19 si ve Spojených státech vyžádala již více než 15 700 obětí. Oznámila to agentura Reuters, která si vede vlastní statistiku. Americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která šíření koronaviru sleduje celosvětové, eviduje v USA přes 14 800 obětí. 

Ve státě New York, který je v rámci USA nejpostiženější, ve středu zemřelo 799 nakažených. O den dříve infekci podlehlo 779 lidí. 

V počtu obětí je na tom nejhůře Itálie, na druhém místě jsou podle propočtem agentury Reuters Spojené státy. Statistika Hopkinsovy univerzity řadí Spojené státy na třetí místo za Španělsko s více než 15 tisíci mrtvými.

Známých případů infekce bylo ke čtvrtečnímu odpoledni odpoledne hlášeno už 1 502 618.

V New Yorku nakládají těla vysokozdvižnými vozíky: 

Itálie prodlouží karanténní opatření do května

V Itálii za poslední den zemřelo 610 pacientů s koronavirem, což je více, než po dva předchozí dny. Celkem má země už 18 279 obětí nemoci covid-19. Oproti středě stoupl i počet nově nakažených, infikovaných je celkem už přes 143 tisíc, informoval úřad civilní ochrany. 

Italská vláda zřejmě rozhodne o prodloužení celostátní karantény o další dva týdny do 2. května. Informovala o tom italská média a agentura ANSA. V zemi, kde dosud po nákaze koronavirem zemřelo nejvíce lidí na světě - skoro 18 tisíc, platí omezení pohybu už od 9. března. 

Premiér Giuseppe Conte nicméně ve čtvrtek připustil, že na konci dubna by se mohla zmírnit některá opatření týkající se výroby, která až na výjimky stojí už třetí týden. 

Koronavirus ve světě

Muž v ochranné masce a brýlích prochází po Westminsterském mostě v Londýně. (6....
Jeviště Městského divadla v kyperské Nikósii slouží během epidemie koronaviru k...
Zdravotnice v ochranném obleku na stadionu v indonéském Bogoru se připravuje na...

Španělsko hlásí přes 15 tisíc obětí

Španělský parlament prodloužil nouzový stav a omezení volného pohybu lidí v zemi kvůli koronaviru do 26. dubna, pro hlasovalo 270 poslanců.

Počet obětí onemocnění covid-19 ve Španělsku překonal hranici 15 tisíc, za posledních 24 hodin nemoci podlehlo 683 lidí. Jedná se o nižší počet nových obětí než v předchozích dvou dnech, informovala s odvoláním na statistiky španělského ministerstva zdravotnictví agentura Reuters. 

Celkem země oznámila už přes 15 238 obětí. Nakažených je přes 152 tisíc, což je o necelých šest tisíc více než ve středu, informovala španělská vláda. Z nemoci se zotavilo přes 50 tisíc pacientů. 

Potlesk pro 93letého Španěla, který se vyléčil z koronaviru:

Maďarsko a Polsko také prodlouží opatření

Maďarsko ve snaze zpomalit šíření koronaviru prodloužilo celostátní omezení pohybu na neurčito. Oznámil to premiér Viktor Orbán, který zároveň vyzval občany, aby omezení dodržovali i o velikonočních svátcích. Země hlásí 85 nově nakažených, čímž se celkový počet zvýšil na 980. Úmrtí je dosud evidováno 66. U osmi lidí, kteří zemřeli od středy, se jedná vesměs o starší osoby. Výjimkou byl chronicky nemocný 48letý pacient.

Také polský premiér Mateusz Morawiecki ohlásil prodloužení platnosti všech omezujících opatření přijatých s cílem zbrzdit šíření nákazy. Zároveň sdělil, že plán pro podporu ekonomiky vláda představí až po Velikonocích.

Podle ministerstva zdravotnictví od středy v Polsku přibylo 136 potvrzených případů nákazy koronavirem a dalších šest infikovaných osob zemřelo. Doposud tak bylo diagnostikováno 5 341 případů infekce a pacientů nakažených koronavirem v zemi už zemřelo 164.

Maďarská vláda může řídit stát pomocí dekretů neomezeně dlouho:

Na slovenských hraničních přechodech je klid

Na Slovensku se ve čtvrtek neopakovaly rozsáhlé kolony kvůli kontrolám dodržování omezení volného pohybu lidí v souvislosti s koronavirem. Na rozdíl od středečního dopoledne už policie nezastavovala všechna vozidla, ale přistoupila k náhodným kontrolám řidičů, informovaly dopravní servisy. 

Po středečním rozhodnutí hlavního hygienika uzavřít kvůli potvrzení infekce pět lokalit s romským obyvatelstvem střeží oblasti policisté. Ve středu počet potvrzených případů nákazy na Slovensku oproti předchozímu dnu výrazně klesl.

Počet nových nakažených v Rakousku klesá

Ve Švýcarsku za posledních 24 hodin přibylo 785 nových případů nákazy koronavirem a 51 úmrtí. Celkem je tak v zemi již 23 574 odhalených případů a 756 mrtvých, informoval Spolkový zdravotní úřad. 

V Rakousku počet nových případů dál klesá. Od středy jich přibylo jen 294, předchozí přírůstek činil 343 nových nakažených. Obětí nemoci covid-19 eviduje Rakousko 295.

V Nizozemsku se z nákazy koronavirem zotavila 107letá žena, která se tak stala zřejmě nejstarší přeživší současné celosvětové pandemie.

Koronavirus SARS-CoV-2 se objevil na přelomu roku v čínské provincii Chu-pej a podle agentury Reuters už se dostal do 213 států nebo teritorií. Už více než 60 tisíc nakažených zemřelo v Evropě, odkud bylo podle agentury AFP ve čtvrtek hlášeno přes 750 tisíc známých případů infekce. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...