Majitelka cirkusu Alex Anna Poláchová (25. března 2020). | foto: Profimedia.cz

Český cirkus uvázl v Lotyšsku. Místní majitelům pomohli s jídlem i bydlením

  • 21
Český putovní cirkus Alex se v době koronavirové pandemie ocitl bez příjmů a bez prostředků v Lotyšsku. Poté, co majitelé zveřejnili na sociálních sítích žádost o pomoc, jim místní obyvatelé vyjádřili nečekanou solidaritu. Darovali rodině mimo jiné jídlo i potravu pro zvířata. O dojemné pomoci informovala agentura AFP.

Cirkus Alex musel v pobaltské zemi zrušit svá představení a jeho majitelé se na sociálních sítích svěřili, že mají hlad, stejně jako jejich tři koně, koza Alina a její dvě kůzlata a také lama Jozef.

„Byli jsme zaplaveni cizí pomocí,“ řekla AFP majitelka cirkusu Anna Poláchová a dodala, že dostali více potravin, než mohou cirkusáci a jejich zvířata spořádat.

„Chystali jsme se zahájit letošní sezonu a rozbili jsme stan v Rize, ale už druhý den jsme dostali informaci, že veškerá veřejná shromáždění a kulturní akce o více než 50 lidech byly kvůli koronaviru zakázány,“ řekla Poláchová, jejíž rodina se v cirkusovém prostředí pohybuje už několik generací.

„Naši klauni a kouzelníci se vrátili domů, ale naše rodina musela zůstat se zvířaty,“ dodala Poláchová.

Kompanii přijal dostihový klub na rižském předměstí Stopini. „Okamžitě jsem rodinu paní Poláchové pozval, aby svá zvířata umístila do mé stáje a zaparkovala si tu kamiony,“ řekla AFP majitelka klubu Mezezeri Anna Romasenková.

Lotyši cirkusu rovněž nabídli peníze na pokrytí nákladů na elektřinu a vodu. Poláchová slíbila, že cirkus uspořádá v Lotyšsku, jakmile se situace vrátí k normálu, bezplatná představení jako výraz vděku.

Cirkus Alex už několik let pravidelně pořádá jarní a letní turné po baltských státech a Polsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video