Važte si svého dechu, je to jako mít sklo v plicích, varuje nakažená Britka

  • 48
Ačkoliv je koronavirus převážně nebezpečný pro starší lidi, podceňovat by jej neměli ani ti mladší. Své o tom ví 39letá Tara Jane Langstonová, která skončila na jednotce intenzivní péče. Zveřejnila video, v němž vyzývá lidi, aby na sebe dávali pozor. Podle internetových trollů je falešné, Langstonová to však odmítá.

„Jestli si kdokoliv myslí, že může riskovat, jen se podívejte na mě. Jsem na jednotce intenzivní péče. Nemůžu dýchat bez tohohle. Museli to zašít do mé tepny. Mám kanylu, další kanylu a katétr. Jsem na tom desetkrát lépe, než předtím. Nevím, kolik dní jsem ztratila,“ říká na videu viditelně unavená, kašlající žena.

Lékaři u ní zjistili nákazu koronavirem v neděli poté, co ji sanitka musela odvést do londýnské nemocnice Hillingdon Hospital kvůli náhle zhoršenému dýchání. Video v pondělí zveřejnila v soukromé WhatsApp skupině, v níž je se svými kolegy. Podle její sestry umístil jeden kolega bez jejího vědomí video na sociální sítě, a rychle se stalo virálním.

„Pokud někdo stále kouří, přestaňte s tím, protože já vám říkám, budeme potřebovat svoje za***ný plíce. Prosím, neriskujte. Myslím to vážně. Protože když se to zhorší, skončíte tady. Moje tělo s tím bojuje, tak ještě jednou, neriskujte,“ varuje Langstonová, která byla podle manžela zdravá a fit.

List The Guardian poukazuje, že ačkoliv rodina obdržela spoustu pozitivních zpráv, mnohé byly i negativní. Podle manžela Richarda internetoví trollové zpochybňují video kvůli tomu, že se na něm žena nezmiňuje o koronaviru. Tvrdí, že záznam je falešný. Po Langstonovi požadovali, aby přinesl důkaz, že je video autentické.

„Přimělo mě to pochybovat o lidstvu,“ řekl Langston listu The Guardian. „Jak lidé mohou být tak negativní? Nedává to smysl.“

Podle britského bulvárního listu Daily Mail se Langstonová rozhodla přistoupit k natočení videa, aby čelila rozšířeným mýtům, že koronavirus těžce dopadá pouze na staré lidi či ty, kteří už předtím měli zdravotní problémy. Tvrdí, že má pocit, jako kdyby měla „sklo ve svých plicích“. „Těžko se to popisuje, ale každý nádech je boj,“ říká.

V reakci na skeptické komentáře Langstonová vytvořila další video pro stanici ITV News, v němž referuje o svém současném stavu. „Uzdravuji se docela dobře. Jak můžete vidět, lépe dýchám. Nekašlu a protože jsem dbala na zdravý, aktivní životní styl, bylo moje tělo dostatečně silné, aby s tím bojovalo.“

Žena varuje kuřáky, že pokud budou pokračovat ve své aktivitě, omezí schopnost svého těla s nákazou bojovat. „Nechci nikomu kázat. Je vaše právo dělat si, co chcete. Ale neoceňujete svůj dech, dokud o něj nepřijdete,“ upozorňuje Langstonová, která sama byla před lety kuřačkou.

Nevážíte si svého dechu, dokud o něj nepřijdete, varuje žena nakažená koronavirem kuřáky:

O těžkostech s dýcháním mluví i pětadvacetiletý Connor Reed, o kterém se soudí, že je první Brit, který se nemocí COVID-19 nakazil. Ve videu pro stanici Sky News popisuje, že zcela ztratil svůj hlas a že se probouzel neschopen dýchat. „Vyděsilo mě to,“ říká.

Koronavirus je nebezpečí i pro mladší lidi, tvrdí úřady

Čínské a italské studie tvrdí, že na koronavirus umírají především staří lidé a ti, kteří trpěli již předtím zdravotní problémy. Úřady nicméně varují, že s těžkým průběhem nákazy se mohou setkat i zdraví, mladí lidé.

Francie předminulý týden oznámila, že na jednotkách intenzivní péče je více než polovina nových pacientů nakažených koronavirem mladší 60 let. I Itálie zaznamenala větší nárůst počtu pacientů mladšího věku.

Američtí úředníci proto varovali mladé v USA, aby brali hrozbu nákazy vážně. „Existují zprávy, které přicházejí z Francie a Itálie, že někteří mladí lidé jsou vážně a velmi vážně nemocní a leží na jednotkách intenzivní péče,“ řekla koordinátora protikoronavirového týmu Bílého domu Deborah Birxová.

„Spousta mladých lidí je hospitalizována, mnohem víc než uvádíme. A ano, možná nezemřete, ale život s poškozenými plícemi nebo poškozenými orgány není dobrým výsledkem,“ upozorňuje Prabhjot Singh, ředitel Arnhold Institute for Global Health.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video