Zdravotnice odebírá biologické vzorky muži v britském  Wolverhamptonu. (7....

Zdravotnice odebírá biologické vzorky muži v britském Wolverhamptonu. (7. dubna 2020) | foto: Reuters

Je to stejné jako operovat děti v Aleppu, líčí situaci v Británii lékař

  • 313
Bojovat v první linii proti koronaviru je intenzivním zážitkem stejně hrůzným jako operovat děti zraněné při bombardování v syrském Aleppu. Říká to přední traumatolog David Nott, který má za sebou humanitární mise v nejhorších válečných zónách světa. Také lékaři v Británii už musí podle něj v posledních dnech rozhodovat, komu dát šanci na přežití a koho nechat zemřít.

David Nott je světově uznávaným traumatologem a už třiadvacet let působí jako konzultant ve Westminsterské nemocnici. Nott v rámci své práce pro humanitární organizace každoročně cestuje do válečných oblastí. Jako chirurg pomáhal obětem konfliktů v Bosně, Sýrii, Pákistánu a mnoha dalších zemí.

Nyní Nott pomáhá se záchranou pacientů s nemocí covid-19 připojených k plicním ventilátorům v Nemocnici svaté Marie v londýnském Paddingtonu.

Koronavirou pandemii Nott označil za „nejděsivějšího nepřítele“, jemuž ve svém životě čelil a varoval, že nemocniční personálu v Británii hrozí kvůli této enormní emocionální zátěži posttraumatická stresová porucha (PTSD).

Zatímco sebe Nott považuje jen za nepatrnou součást úsilí proti koronaviru, za hrdinství označil výkon zdravotních sester, které se denně starají o nemocné. „Jsou denně třináct hodin s nemocnými a mají neustále masku. Ještě jsem neviděl lidi pracovat tak tvrdě, aby zkusili pomoci každému,“ říká Nott.

Nákaza koronavirem se v Británii podle Hopkinsovy univerzity dosud prokázala u sta tisíc lidí. Počet mrtvých ve Spojeném království nyní činí 13 tisíc.

Nemoc je nám stále záhadou, říká lékař

Podle Notta je nemoc covid-19 stále záhadou, protože u každého probíhá jinak. „Mnoho lidí hospitalizovaných na naší jednotce jsou docela mladí. Jsou to dvacátníci až padesátníci. Zatím nerozumíme tomu, proč někoho nemoc zasáhne mírně a jiní mají obrovské potíže, i když jsou jinak zcela zdraví,“ říká.

Hlavním problémem, zejména u starších pacientů, je podle Notta právě obtížné dýchání, kvůli němuž musí pacienti vyvinout masivní úsilí. Později už nedokážou kvůli vyčerpání dýchat sami a je zapotřebí je připojit na ventilátor.

Británie má za den rekordní počet obětí, Londýn otevřel obří nemocnici

Ačkoli Nott jezdí na mise po celém světě, svou rodinu neměl ještě nikdy tak blízko, a přitom tak daleko. 

Rozhodl se totiž během pandemie žít raději v izolaci, aby minimalizoval riziko přenosu infekce na svou ženu a dvě malé děti. „Připomíná mi to druhou světovou válku, když děti museli evakuovat na venkov,“ říká.

Nott, který založil nadaci školicí lékaře a ošetřovatele pro práci ve válečných zónách a na místech přírodních katastrof, prohlásil, že si ještě nedávno nedokázal představit, že lékaři ve Velké Británii budou muset v nemocnicích rozhodovat o tom, kdo bude žít a kdo zemře, jako to dělá on ve válce.

„Doufám, že krize pomůže lidem, aby si uvědomili, že lidská rasa je jedna velká rodina. Jsme na této planetě jen jednou, jsme v tom všichni společně a kdokoliv z nás může jít kdykoliv ke dnu,“ líčí Nott pro The Independent

Britští statistici pozorují vyšší bilanci než nemocnice

Britský statistický úřad ONS v úterý poukázal na to, že skutečný počet úmrtí spojených s koronavirem je v Británii nejméně o několik stovek vyšší než součet zveřejňovaný vládou.

Kvůli obavám z onemocnění covid-19 se Romové začínají vracet z Británie

ONS publikuje jednou týdně vlastní údaje o nemoci covid-19. Ta byla do 3. dubna údajně uvedena na 6 235 úmrtních listech týkajících se úmrtí v Anglii a Walesu. Vláda přitom k tomuto datu evidovala 4 313 smrtelných případů koronaviru.

Podle britských médií se úmrtí pacientů na koronavirus do oficiální bilance často dostávají až s několikadenním zpožděním. Čísla ministerstva zdravotnictví navíc popisují pouze situaci v nemocnicích, zatímco ONS počítá i úmrtí „v komunitě“, tedy mimo jiné v domovech pro seniory.

„Když si vezmeme data pro Anglii, je to o patnáct procent vyšší než čísla státního zdravotnického systému NHS, protože jsou v nich zahrnuty veškeré úmrtní listy se zmínkou o covid-19, včetně podezření na covid-19, a také úmrtí v komunitě,“ uvedl analytik ONS Nick Stripe.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video