Americká stíhačka F-16 na letecké základně Pyeongtaek v Jižní Koreji (20.3.2018) | foto: AP

Korejsko-americké manévry začnou 1. dubna, cvičit bude 320 tisíc vojáků

  • 31
Každoroční společné vojenské manévry Jižní Koreje a USA letos začnou 1. dubna. Oznámil to Pentagon s tím, že Severní Koreu o vojenském cvičení vyrozumělo Velitelství OSN (UNC), které dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově. Cvičení bude zkráceno na polovinu, potrvá měsíc.

O startu cvičení informovala agentura Reuters. Manévry byly na tuto dobu odsunuty kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu.

Pentagon v krátkém prohlášení sdělil, že USA s Jižní Koreou se rozhodly manévry zahájit a že jejich rozsah bude podobný cvičením v minulých letech.

Jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a dubnu manévry pod názvy Key Resolve a Foal Eagle, jichž se účastní kolem 17 000 amerických vojáků a přes 300 000 Jihokorejců.

V souvislosti s připravovanou schůzkou nejvyšších představitelů obou korejských států a také s ohlášeným setkáním amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, jehož termín a místo zatím oznámeny nebyly, se spekulovalo o zkrácení či omezení rozsahu manévrů.

Americká flotila mířící ke korejským břehům loni v dubnu:

9. dubna 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video