Jihokorejská armáda v reakci na severokorejské hrozby otestovala vlastní raketu...

Jihokorejská armáda v reakci na severokorejské hrozby otestovala vlastní raketu (24. srpna 2017) | foto: AP

Jihokorejci chtějí více investovat do vlastních raket, Trump souhlasil

  • 237
Jižní Korea kvůli severokorejské hrozbě zvažuje rozšířit možnosti vlastního programu balistických střel. Jihokorejský prezident Mun Če-in se již dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody, kterou se Soul dobrovolně zavázal nevyvíjet střely s doletem větším než 800 kilometrů.

Severokorejský vývoj balistických střel a jaderných zbraní vyvolává obavy Soulu, ale také Japonska či Spojených států. Mun proto jednal s Trumpem o možnostech posílení obrany. Bílý dům k tomu uvedl, že Trump vyslovil předběžný souhlas Soulu, aby si mohl za miliony dolarů nakoupit americké vojenské vybavení.

Jižní Korea v roce 2001 přistoupila k Systému kontroly raketových technologií (MTCR), což je neformální dohoda 35 států, která chce bránit šíření balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

Podle revize z roku 2012 se Soul vzdal vývoje střel, které unesou náklad těžší než 500 kilogramů a které dokážou doletět více než 800 kilometrů. Jižní Korea k nově požadované úpravě ujednání sdělila, že chce zvýšit dosavadní omezení nákladu.

Reuters poznamenal, že Bílý dům dohodu MTCR nezmínil, ale jen uvedl, že prezidenti obou zemí chtějí posílit obrannou spolupráci a také jihokorejské obranné kapacity.

KLDR v noci na úterý SELČ uskutečnila zkoušku balistické střely středního doletu Hwasong-12, která přeletěla severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu (více zde). Pchjongjang uvedl, že jeho nejnovější raketový test byl reakcí na společné cvičení armád USA a Jižní Koreje. Odpálení rakety jednomyslně odsoudila Rada bezpečnosti OSN.

30. srpna 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video