Z věznice v Kongu utekly tři tisíce trestanců, využili útoku křesťanské sekty

  • 59
Během přepadení káznice v konžské metropoli Kinshase uprchlo ve středu více než tři tisíce vězňů. S odvoláním na nejmenované zdroje z bezpečnostních kruhů to ve čtvrtek uvedl zpravodajský server BBC. Místní úřady informovaly pouze o asi padesáti zmizelých trestancích.

Zdroje BBC hovoří také o desítkách mrtvých, které si prý vyžádal středeční útok na hlavní konžskou věznici Makala. Tu podle vlády přepadli stoupenci vězněného vůdce křesťanské sekty, jemuž se též podařilo utéct. Policie incident vyšetřuje a několik osob zatkla.

Uprchlý lídr sekty Bundu dia Kongo (BDK) Ne Muanda Nsemi je bývalý univerzitní profesor a poslanec. Zadržen byl letos v březnu po sérii krvavých střetů mezi jeho příznivci a strážci zákona.

BDK chce, aby oblast středního Konga získala nezávislost a připojila se k částem sousední Konžské republiky, Angoly a Gabonu, tedy k územím, která kdysi tvořila historické konžské království.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video