V Kongu se zřítilo letadlo. Místní rozebírali trosky a kradli peníze obětí

  • 47
Ve městě Goma východě Konga se v neděli zřítilo na obytnou čtvrť dopravní letadlo. Zemřelo nejméně 24 lidí. Podle místních médií jsou mezi mrtvými i lidé z míst, kam letadlo spadlo.

Na palubě bylo 16 cestujících a dva členové posádky. Podle agentury Reuters se neštěstí stalo krátce poté, co dvoumotorové letadlo typu Dornier 228 konžské společnosti Busy Bee odstartovalo z místního letiště. 

Stroj mířil do města Beni ležícího asi 350 kilometrů na sever od Gomy. Příčiny neštěstí zatím nejsou oficiálně známé, ale podle některých zdrojů letadlu přestal hned po startu fungovat jeden z motorů, napsala britská BBC.

Jeden ze záchranářů uvedl, že obětí je 27. Poté, co letadlo dopadlo na zem, vznítilo se. Hasit ho začali místní obyvatelé. Jeden ze svědků uvedl, že z trosek se ještě před vypuknutím požáru podařilo zachránit jednoho z pasažérů a dítě ze zasaženého domu.

Policie na místě zatkla jednoho muže, který byl přistižen, jak z trosek letadla krade peníze. Také musela pomocí varovných výstřelů rozehnat dav lidí, který začal trosky rozebírat.

Letecké nehody jsou v Kongu poměrně časté. Personál mnohdy nedodržuje bezpečnostní předpisy a stroje jsou špatně udržované, připomínají zahraniční agentury. Žádná z konžských leteckých společností nesmí působit na území Evropské unie.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video