Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Česko s námi nejedná o Koněvově pomníku v Praze, stěžuje si Rusko

Rusko není spokojené s tím, že s ním Česko nijak nekonzultuje otázku kontroverzního památníku sovětského maršála Ivana Koněva, který stojí v Praze. Navrhlo české straně tento měsíc uspořádat schůzku o „součinnosti ohledně válečných pomníků“, ale nedostalo odpověď. Uvedla to mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Co to tady čtu za kecy, pane Pavlásku? Ano, Československo bylo obnoveno taky díky SSSR, ale taky proto, aby se ocitlo v jeho sféře východní Evropy, kterou bude mít (a dlouho měl) po palcem. Za "pomoci" svých poradců. Nikdo nepopírá historickou úlohu sov. vojáků ve 2. světové válce, ale taky je pravda, že v Praze mohli být o den dřív a nemuseli čekat, až se tady s Němci povraždíme, podobně jako to udělali u Varšavy. A za třetí - napsat ke Koněvovu pomníku, že v Praze byl coby osvoboditel z roku 1945 i v srpnu roku 1968, není přece žádná lež. Je to pravda, stejně jako že potlačoval madarskou revoluci v roce 1956. Takže si nelžeme do vlastní hlavy a neměňme dějiny.

0 0
možnosti
SN

Jo dříve to byl vandalismus a dnes se to opěvuje jako nějaký hrdinský čin. Bohužel i tohle patří do našich dějin a nebo se už něco změnilo a v druhé světové válce nás osvobodily USA a nikdo jiný.

0 1
možnosti
JD

Nenaříkejte občas si na ty rusáky taky někdo vzpomene.

0 0
možnosti
JZ

J76a57n 27Z10i52e22g16l41e26r

20. 12. 2018 11:24

Rusové by neměli strkat nos do našich záležitostí. Je čistě naší věcí, co uděláme s jeho sochou. Koněv byl navíc zpočátku politrukem Rudé armády a ve dvacátých letech se podílel na brutálním potlačení rolnického povstání v severním Rusku.

Koněvovy jednotky přišly už do osvobozené Prahy. Hlavní zásluhu na úspěchu pražského povstání měla Ruská osvobozenecká armáda generála Vlasova, která mu pomohla v kritické chvíli.

5 1
možnosti
ŠF

Roli Rudé armády při osvobozování Československa jsem vždy uznával, uznávám a uznávat budu. Po snahách Ruska o falšování historie osvobození Prahy mám ale čím dál tím větší chuť začít požadovat postavení pomníku gen. Vlasovovi a jeho vojákům (přestože si uvědomují rozporuplnost jejich historie a chování). Myslím, že by mu to v Dejvicích vedle Koněva slušelo - a ruským politikům by asi rupla žilka ;-) Zejména Zemanova a Ovčáčkova reakce by byla k nezaplacení...

8 0
možnosti
LP

To by ale asi rupla žilka nejednomu i v Izraeli. Vlasov se velmi aktivně podílel na holokaustu. Uznávám jeho roli při osvobození, ovšem tam už to byla účelová záležitost - Vlasovci se potřebovali bezpečně dostat za americké linie (nakonec jim to bylo prd platné, Američani je stejně vydali Sovětům). Víte co, on by si i Hitler zasloužil sochu za vybudování prvních dálnic, zrušení švabachu a sjednocení pravostranného řízení v celé Evropě. Kdyby neudělal těch pár drobných přehmatů, jako je holokaust či druhá světová, že.

Vlasova bych nechal Vlasovem. Koněv sehrál podle mého převážně pozitivní roli. Stalin ho moc nemusel, nechybělo moc a sejmul ho v r. 1942 jako řadu dalších. Postavil se ale za něj Žukov a dobře udělal. Naprosto chápu, že Maďaři to asi vidí jinak, ale já jsem Moravák.

1 3
možnosti
LP

A jinak, k tomu, že SSSR Prahu neosvobodil. Osvobodil ji jen částečně, od posledních zbytků německých vojsk. Ale ČSSR není přece jen Praha. Většinu našeho území osvobodil SSSR za cenu téměř 150 000 mrtvých vojáků. Ta oběť nebyla zbytečná, protože kdyby to osvobozování trvalo déle (třeba, kdyby se čekalo, až dojdou Američani), tak by Němci možná stihli pěkných pár set tisíc Čechů a Slováků povraždit. Dělali to tak všude.

Američani ztratili cca 700 lidí. Neříkám, že bychom měli projevovat vděčnost v tomto poměru, ale pokud někdo úplně bagatelizuje a otáčí roli Sovětů při osvobození (a pořád do toho tahá sovětskou okupaci z 68., což byla úplně jiná historie - taky v souvislosti s US osvobozením Západních Čech nevzpomínám třeba Vietnam), tak si o něm myslím, že je fanatický ignorant.

0 6
možnosti
ŠF

Máte pravdu v tom, že SSSR osvobodil většinu Československa, a nikdo to nepopírá. Ovšem dejvický pomník byl Koněvovi postaven za osvobození Prahy - a na něm měl podíl minimální.

3 0
možnosti
LP

Já si Koněva a jeho role vážím. Měli bychom si uvědomit, že za druhé světové byla naprosto zásadním způsobem ohrožena nejen československá státnost (západní spojenci dlouho trvali na tom, že Mnichovská dohoda byla v pořádku a vzhledem k začlenění do Říše jsme se klidně mohli stát poraženou stranou viníků - a mj. i díky podpoře SSSR bylo Československo obnoveno), ale i samotné přežití obyvatelstva (Němci plánovali, že 80 % Čechů prostě zlikvidují, aby vytvořili Lebensraum pro Němce). Ano, Koněv sehrál svou roli i v případě okupace Maďarska a možná i ČSSR. Tu sochu ale dostal právě za to osvobození, nikoli za ty další věci.

Pokud jsou popisky na tabulkách pravdivé, nemám s tím asi problém. Pak by ale bylo namístě dát podobné popisky třeba k soše G. Pattona do Plzně. Starej George se ještě jako plukovník taky pěkně ukázal třeba v Mexiku, kde velel jedné trestné výpravě, na které byly zavražděny stovky (ne-li tisíce) civilistů. Za druhé světové opakovaně kryl některé menší masakry.

Vojáci už takoví bývají. Slouží své zemi a o rozkazech nediskutují. Téměř každý má krev na rukou. Ty popisky bychom asi měli dát skoro ke každé soše (např. ke Karlu IV.), protože prakticky každá historicky významná osobnost udělala i pár nehezkých věcí. Snad kromě sochy Hliníka v Humpolci, ten nic špatného neprovedl.

1 4
možnosti
JZ

J54a52n 73Z26i62e70g74l43e31r

20. 12. 2018 11:27

George Patton pouze bránil území USA před nájezdem teroristických hord Pancha Villy z Mexika.

1 0
možnosti
JK

Rusko by si mělo uvědomit, že nejsme jejich gubernie. Zatím. Ještě se to Zemanovi pořád nepovedlo.

9 0
možnosti
JB

J32a31n 57B91a73b20i10č51k57a

20. 12. 2018 2:43

"Do chuja, tyto hodiny se nám do gazíku nevejdou " Mašál Koněv před Orlojem na Staroměstské.

7 0
možnosti
RS

Až Rusko zajistí, aby nebyly ničeny pomníky českých legionářů, může paní Zacharovová řešit pomník maršála Koněva. Do té doby se jedná pouze o politikaření.

9 0
možnosti
KZ

K57a96r71e41l 98Z45e45m85a69n

19. 12. 2018 22:03

Navrhuji prodat památník za 1 rubl soudružce Zacharovové, případně darovat k jejím narozeninám. U své vily má určitě dostatečně veliký pozemek!

9 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!