Praha 6 začala ráno odstraňovat sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva v...

Praha 6 začala ráno odstraňovat sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století. (3. dubna 2020) | foto: Jan ZátorskýMAFRA

Ruská odveta. Moskva chce přejmenovat stanici metra Pražská na Koněvovu

  • 1392
Stanice moskevského metra Pražská by se mohla přejmenovat na Maršála Koněva. Navrhuje to rada při ruském ministerstvu obrany, podle níž by tento krok měl být odpovědí na odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Informovala o tom ruská armádní televize Zvezda.

Dopis s žádostí o podporu iniciativy na přejmenování stanice moskevské podzemní dráhy byl adresován ministru obrany Sergeji Šojguovi. Úkolem společenské rady je hájit zájmy občanské společnosti při tvorbě ruské obranné politiky. Je poradním orgánem ministerstva obrany a její rozhodnutí mají doporučující charakter.

Radnice Prahy 6 sochu Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, nechala odstranit začátkem dubna a chce ji umístit do muzea.

Pojmenování Pražská získala jedna z nových stanic moskevského metra v 80. letech, v Praze dostala jméno Moskevská jedna z nových stanic na trase B. Po pádu komunismu ale byla v roce 1990 přejmenovaná na Anděl podle tradiční smíchovské křižovatky. Oproti Praze Moskva název ponechala.

Šojgu už dříve požádal šéfa národní kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o trestní stíhání lidí, zodpovědných za odstranění sochy. „Mezi podezřelými jsou členové samosprávy jedné z pražských čtvrtí,“ napsal populární deník Komsomolskaja pravda na svém webu. Dodal, že Češi si budou muset najít lepší vysvětlení svého počínání, než že Koněv „neměl roušku“. 

České ministerstvo zahraničí odpovědělo, že je stíhání české samosprávy Ruskem nepřípustné a že v Česku nebudou ruské zákony vymahatelné. 

Vadilo by vám, kdyby v Moskvě přejmenovali stanici metra Pražská na Koněvovu?

celkem hlasů: 16134

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Nevadilo. Ať si stanici přejmenují, jak chtějí
Nevadilo. Ať si stanici přejmenují, jak chtějí 15589
Vadilo by mi obecně přejmenování stanice Pražská
Vadilo by mi obecně přejmenování stanice Pražská 334
Vadilo by mi přejmenování stanice na Koněvovu
Vadilo by mi přejmenování stanice na Koněvovu 211

K odstranění sochy se vyjádřil také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Označil to jako pobuřující a cynické a dodal, že „byly porušeny dohody, které představují základ našich vztahů v posledních třiceti letech“.

Sochu maršála Ivana Koněva odstranila radnice Prahy 6 v pátek 3. dubna. Proti tomuto postupu protestovali čeští komunisté, Rusko prostřednictvím svého pražského velvyslanectví i prezident Miloš Zeman.

Maršál Koněv sesazen. V Praze sundali jeho sochu (8. dubna 2020):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video