Američtí ochránci zvířat rozdávají před svátkem svatého Valentýna kondomy. Upozorňují tak na přelidnění planety, které ohrožuje přírodu. Zde konkrétně mořské vydry. | foto: Centrum pro biologickou rozmanitost

Myslete na vydry a nemnožte se. V USA rozdávají kondomy s ohroženými zvířaty

  • 78
Američtí ochránci divokých zvířat se rozhodli, že využijí nadcházejícího svátku svatého Valentýna k tomu, aby lidem připomněli, jak přelidnění planety ohrožuje přírodu. Začali proto rozdávat kondomy, aby se zamilované páry překotně nemnožily.

Centrum pro biologickou rozmanitost začalo kondomy s barevnými obaly plnými ohrožených druhů zvířat rozdávat v pátek na veletrhu v Carnegieho vědeckém centru v Pittsburghu. 

Obrázky doprovázejí rýmovaná hesla v angličtině a španělštině jako: „Než se rozžhavíte... nezapomeňte na mořskou vydru“ nebo „Nemůžete se udržet? Myslete na černého jeřába“. 

Aktivisté tak podle agentury AP doufají, že lidem toužícím po sexu dojde, jak růst lidské populace negativně ovlivňuje volně žijící zvířata.

Koordinátorka akce Lamont Cravenová řekla, že kondomy jsou ideální propagační prostředek. „Obal upozorňuje na zoufalé téma, zatímco obsah je přijatelným způsobem řešení tohoto problému,“ podotkla.

Podle studie vědců a ochránců životního prostředí z loňského roku lidstvo aktuálně zažívá šesté masové vymírání živočišných druhů v dějinách planety Země. Nepříznivý trend mohou podle autorů studie zvrátit pouze rychlá opatření. Někteří vědci však upozorňují, že studie nebere v potaz rostoucí populace některých druhů.

Mít méně dětí pro blaho planety ostatně radí i studie vědců ze švédské univerzity v Lundu, jejíž autoři spočítali, kolik emisí oxidu uhličitého dítě a jeho potomci způsobí. Radí také nadobro z jídelníčku vypustit maso, přestat létat i jezdit autem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video