Hodiny v sídle kyperské komunistické strany (27. března 2013)

Hodiny v sídle kyperské komunistické strany (27. března 2013) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Komunisté vládli Kypru léta. Teď zemi dovedli k potupnému bankrotu

  • 636
(Od našeho zvláštního zpravodaje na Kypru) - Komunistický prezident Dimitris Christofias předal v únoru svému nástupci zemi na pokraji bankrotu. Teď žádá komunistická strana AKEL odchod země z eurozóny.

Dovedli Kypr k bankrotu. Přesto je stále volí každý třetí Kypřan a každý třicátý je dokonce jejich členem. Pokroková strana pracujícího lidu (AKEL), jak zní oficiální název, je dnes suverénně nejsilnější komunistickou stranou v Evropě. Současně však nese spoluzodpovědnost za pád Kypru na pokraj bankrotu, protože to byli právě komunisté, kteří od roku 2008 až do loňska stáli v čele kyperské vlády. Bývalý prezident Dimitris Christofias, který vládl až do února tohoto roku, byl před svým zvolením generálním tajemníkem AKEL.

Banky otevřely

Tvoří se fronty, lidé si mohou vybrat maximálně 300 euro

"S Moskvou nemáme nic společného," říká pracovník mezinárodního oddělení AKEL. "Marxismus ale samozřejmě uznáváme, je to základ naší politiky," dodává zároveň. Znak strany, za který by se nemusela stydět žádná "kovaná" komunistická strana, visí hrdě na zdi mnohapatrové budovy ústředního výboru kyperských komunistů v samém centru Nikósie.

Právě svojí komunistické straně, která má od devadesátých let na Kypru zásadní podíl na moci, vděčí Kypřané za mnoho ze svých velkých sociálních výdobytků. Vysoké penze, sociální dávky na západoevropské a někdy i vyšší úrovni, mnohatisícové platy úředníků ve státním sektoru, to vše se podařilo AKEL za poslední dvě desetiletí kyperským Řekům zajistit.

"Naši komunisté jsou skutečnými komunisty, kteří mysleli vždy na obyčejné lidi," říká nikosijský důchodce, který sedí u obligátní kávy a cigarety v malé restauraci na okraji starého města. "Ano, vždy jsem je volil a budu je volit dál. Oni za krizi nemohou," dodává.

"Současný státní bankrot, sice nyní oddálený, ale uvidíme na jak dlouho, skutečně nejde dávat tak úplně za vinu bývalému komunistickému prezidentovi a vládě v čele s AKEL," říká v soukromém rozhovoru i jeden ze západoevropských diplomatů v Nikósii, který si nepřál být jmenován.

"Hlavním viníkem jsou především zdejší banky, na státních orgánech velmi nezávislé, které napůjčovaly nesmyslně moc do Řecka. Dokonce i kdyby nebyla v Řecku žádná krize, sotva by se dočkaly splacení svých úvěrů," uvádí.

Se západními ekonomy se však shoduje v tom, že komunistická vláda a prezident Christofias neudělali dost, aby bankrotu zabránili. "Christofias dal svým voličům slib, že se za něj nebudou snižovat platy, ani se nebude propouštět. Ten slib sice dodržel, ale když odcházel z funkce, tak svému následníkovi sdělil, že Kypr má peníze maximálně do května," dodává diplomat.

Ještěže nemáme euro

Kyperští Turci jsou šťastní, že je do Unie nevzali a litují své jižní sousedy

To, že se dnes kyperští komunisté k Moskvě nehlásí, a to přesto, že velká část v Sovětském svazu a později Rusku vystudovala vysoké školy, je dáno i rozladěním z toho, že Kreml v podstatě Kypru odmítl pomoci. Kypru sice Rusko poskytlo před více než rokem úvěr ve výši dvou a půl miliardy dolarů, ale když Christofias požádal Putina o dalších pět miliard, zablokovala půjčku ruská Duma. Paradoxně nejhlasitějšími odpůrci druhé půjčky Kypru byli ruští komunisté.

Komunističtí továrníci

Na bankrotu a zdanění velké části peněz na účtech nad 100 tisíc eur budou paradoxně velmi škodní i kyperští komunisté. Strana AKEL totiž vlastní celé hospodářské impérium, do něhož patří i jedna z největších kyperských likérek, celá síť hotelů a mnoho dalších zařízení, které strana zakoupila z členských příspěvků a stranických financí. "Přestože mají jako základ své politiky marxismus, tak ve svých podnicích se kyperští komunisté chovají jako tvrdí kapitalističtí podnikatelé," dodává diplomat.

Nebyli by to komunisté, aby se pro svoje politické účely nepokusili využít i současné krize. Současný generální tajemník AKEL Andros Kyprianu označuje postup Evropské unie za "zlomyslný a neokoloniální" a jeho strana požaduje, aby Kypr vystoupil z eurozóny a vrátil se ke kyperské libře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue