KOMENTÁŘ: Putin ohýbá realitu, aby předešel rozkolu vládnoucí elity

  17:20
Vladimir Putin ve čtvrtek přednesl tradiční poselství o stavu Ruska. Spíše než realistické zhodnocení situace však předvedl zejména svůj řečnický um. „Znalec ruských poměrů v Putinově projevu vidí především snahu předejít rozkolu vládnoucí elity,“ píše v komentáři pro iDNES.cz Vladimír Votápek.

Vladimir Putin | foto: AP

Ruský prezident Vladimír Putin přednesl ve čtvrtek 1. prosince 2016 tradiční poselství k Federálnímu shromáždění RF. Jde svého druhu o zprávu o stavu země, ve které hlava státu shrnuje výsledky vývoje společnosti za poslední rok a vymezuje priority dalšího rozvoje. Bylo to už třetí poslání, se kterým hlava státu předstoupila před spojené parlamentní komory v situaci, kdy se Ruská federace musí vyrovnávat s hospodářskou krizí a mezinárodní izolací.

Vladimír Votápek

Analytik Vladimír Votápek

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul ČR v Ruské federaci.

Je pravidelným hostem v elektronických médiích, kde komentuje vývoj v prostoru bývalého Sovětského svazu.

To jistě nebyla jednoduchá situace, ale Vladimir Vladimirovič se s ní vyrovnal s elegancí sobě vlastní. Skutečné problémy země pokud možno opominul, nebo je zlehčil a naopak patřičně zdůraznil pozitivní momenty posledního vývoje. V celkově klidném a smířlivém tónu se soustředil na pronášení obecně správných tezí, jako byla například myšlenka, že Rusko potřebuje nestranné soudnictví, případně že v mládeži je budoucnost společnosti. Takové výroky v sobě vždy nesou jakýsi automatický pozitivní náboj. Většinu posluchačů potěší a nikoho neurazí.

Jaké byly hlavní momenty vystoupení Vladimíra Putina? Hned z počátku svého projevu konstatoval, že Rusko musí vyřešit řadu problémů a to ve složitých podmínkách. To se mu nejlépe podaří, pokud se sjednotí kolem vlasteneckých principů. Vedení země nechce nikomu nic vnucovat, nebo se vracet do minulosti, ale nikomu nedovolí urážet národnostní cítění druhých. To platí i pro inteligenci, která rozhodně nemá právo vyvyšovat se nad druhé.

Hlavní je zachovat klid a stabilitu. Cožpak by bylo možné řešit problémy, pokud by stát měl slabou vládu bez důvěry občanů? Země zná z vlastní historie, co společnosti přinášejí velké otřesy, jako byla například říjnová revoluce v roce 1917. Takových věcí se musí Rusko vyvarovat.

Čarování s realitou

Připadají Vám takové výroky nejasné a chybí vám souvislost se zmíněnou „řadou problémů“, se kterou se musí země vyrovnávat? Máte dojem, že pan prezident mlží, místo toho, aby pojmenoval skutečné obtíže a navrhl cestu k jejich řešení? V tom případě jste pochopili žánr Putinova vystoupení hned na první pokus.

Další část vystoupení byla věnována rozvoji lidského potenciálu, kam pan prezident zahrnul například zdravotnictví a školství. Vyjádřil svou radost nad poklesem novorozenecké úmrtnosti a slíbil zavést do nemocnic vysokorychlostní internet, na což vláda alokuje 3,3 miliardy rublů. Za to se mu dostalo potlesku přítomných. Znamená to snad, že je ruské zdravotnictví v dobré kondici?

Určitě ne. Vzhledem k tomu, že v Rusku je dnes více než milion HIV pozitivních pacientů, počet nakažených trvale roste už od roku 2005 a podle slov ministryně zdravotnictví může za čtyři roky vzrůst na 250 procent dnešního stavu, to spíš vypadá, že má Rusko ve zdravotnictví docela vážný problém. Ale kdo by si kazil den rýpáním se v takových maličkostech, že?

Následovala ekologie a ekonomika. Zde pan prezident konstatoval, že hlavní příčinou hospodářských problémů Ruska nejsou zahraniční sankce, které mimochodem zemi prospěly. Třeba takový agrární sektor přímo kvete, vždyť Rusko má dnes větší příjmy z vývozu potravin, než z vývozu zbraní. A aby se ekonomika dále rozvíjela, je nutné bojovat s korupcí, ponechat více prostoru soukromé iniciativě podnikatelů, nechat živnostníky v klidu pracovat. Samozřejmě bylo vzpomenuto i na vědu.

Menšinová zahraniční politika

Vnější politice bylo věnováno relativně málo prostoru a to, co bylo řečeno, bylo výrazně smířlivější než v loňském projevu. Putin sice odsoudil pokusy o vnější nátlak, které se údajně projevily například v tzv. dopingovém skandálu (více zde), ale i z toho je možné vyjít pozitivně. Rusko prostě vybuduje vyspělý systém boje s dopingem.

Pan prezident také potvrdil, že RF je připraveno zlepšovat spolupráci se Spojenými státy i dalšími západními zeměmi – mimo jiné proto, aby bylo možné účinně bojovat s terorismem. Tedy pokud jsou k tomu připraveni i zahraniční partneři, rozumí se. I zde byl Vladimír Putin odměněn potleskem.

Jak by také ne, vždyť od posluchačů v sále jsme nemohli čekat, že by si připomněli jinou pravdu – tedy že vyloučení ruských lehkých atletů z olympiády nebylo ani tak pokusem o nátlak na Kreml, jako projevem snahy uchovat alespoň relativní čistotu sportu v situaci, kdy Rusko prokazatelně, systematicky a s podporou státu využívalo doping k vylepšování vlastních sportovních výsledků.

Také hospodářské sankce proti Moskvě zavedly západní země ne proto, že by chtěly Rusku škodit, ale spíše jako symbolický projev odsouzení toho, jak Kreml hrubě a bez skrupulí porušoval mezinárodní právo, ohrozil mezinárodní mír, anektoval území země, jejíž celistvost se slavnostně zavázal chránit a fakticky proti ní vede nevyhlášenou válku.

Samostatnou kapitolou je Putinova snaha o další restart – ať už se Spojenými státy, s Japonskem nebo s kýmkoli dalším. To je vyzkoušená taktika, jejíž základní složkou je, aby Západ zapomněl na dosavadní kremelské hříchy a začal budovat vztahy „od čistého stolu“. A tím Rusku umožnil, aby pravidla znovu porušilo v okamžiku, který bude pro Moskvu výhodný.

Řečnické umění Putina

Jak hodnotit vystoupení pana prezidenta? Určitě šlo o skvělou ukázku řečnického umění. Ten, kdo nechce přemýšlet do hloubky, si může z jeho více než hodinu trvajícího projevu odnést závěr, že situace v Rusku sice není ideální, ale dá se vyřešit, pokud jeho obyvatelé zachovají jednotu, budou se spoléhat na vlastní síly a podporovat svou vládu.

Znalec ruských poměrů v Putinově projevu vidí především snahu předejít rozkolu vládnoucí elity. To není snadný úkol. Ti, kteří si navykli žít na účet obyčejných Rusů, vidí, jak se jejich koláč v důsledku krize zmenšuje. Jsou proto v pokušení začít se o jeho zbytky mezi sebou hádat. Vladimir Vladimirovič jim v podstatě říká, aby to nedělali, protože vnitřní boj elit by mohl být pro stabilitu systému velkou hrozbou. Budiž přitom připomenuto, že to byl právě prezident Putin a jím vytvořený systém, který Rusko do krize zavedl.

Největší nadějí na zlepšení současné situace je proto naopak změna systému a odstranění současného zkorumpovaného a nekompetentního vedení. Jenomže to by nebylo v zájmu obyvatel Kremlu a dalších členů privilegované elity, kteří proto odmítají skutečné změny a své naděje spojují se stabilitou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38

Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Češi znovu kupují byty. Poptávka roste o desítky procent, ceny šplhají vzhůru

16. dubna 2024

Premium Trh s nemovitostmi, který ochladl vlivem rostoucích úroků a cen energií, se opět zahřívá. Poptávka...

Česko je skvělý spojenec, chválil Biden. S Fialou probral Ukrajinu, Írán i reaktory

15. dubna 2024  20:35,  aktualizováno  23:11

Od zvláštní reportérky v USA Americký Joe Biden přijal premiéra Petra Fialu v Oválné pracovně Bílého domu. Prohlásil, že...

Rodinný dům
Rodinný dům

Jana Žižky, Dačice - Dačice III, okres Jindřichův Hradec
3 590 000 Kč

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...