Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Obamovo veselé loučení. Zbude po něm víc než jen dobré projevy?

  12:29
Barack Obama se v noci rozloučil se svými příznivci v posledním projevu. Mluvil o úspěších své vlády a apeloval na Američany, aby nezapomínali na základy demokracie. Kritika se americkému prezidentovi za posledních osm let rozhodně nevyhýbala. „Jedno mu nelze upřít: Obama byl a je nezdolným optimistou,“ píše ve svém komentáři Aneta Hlavsová.

Být prvním americkým prezidentem v době post-americké je přinejmenším náročnou funkcí. Být americkým prezidentem odkazujícím na multilaterální a globální hodnoty v době společenských, politických a (snad už překonaných) ekonomických krizí, kdy mnozí volají po radikálnějších řešeních, je už funkcí vskutku nevděčnou.

Aneta Hlavsová

Aneta Hlavsová je doktorandkou Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. Zabývá se americkou zahraniční politikou a bezpečnostní problematikou v mezinárodních vztazích. Ve své dizertační práci analyzuje Obamův styl zahraniční politiky.

A nejde jen o to, že Obama vedl svoji zemi v době post-americké. Rok 2016 s sebou přinesl i termíny jako post-faktická doba (post-truth éra), kdy se relativizace pravdy stává v záplavě informací součástí veřejného mínění.

Otevřených a faktických bilancí obou volebních období prezidenta Baracka Obamy se ze Spojených států příliš nedostává – téměř až životně důležitá politická příslušnost politických komentátorů kazí celkový dojem ucelené analýzy.

Jedni by zůstali se zavřenýma očima a nadějeplnými transparenty i dlouho po tom, co by v Íránu získali jadernou zbraň, druzí měli naopak celých osm let s kritikou odcházejícího prezidenta plné ruce práce.

Lze tedy již nyní objektivně hodnotit Obamův odkaz společnosti? Čím se končící prezident vepíše do historie, kterou sám formoval?

Jsme silnější než dřív, vzkázal Obama Američanům v posledním projevu

Je možné, že časem bude Amerika vzpomínat na to „dobré“, na to průlomové, jako byly například jeho snahy o jaderné odzbrojování, debaty o klimatických změnách, překonání finanční krize, zdravotní pojištění, resetování vztahů s Kubou či znovu-začlenění Íránu do mezinárodní společnosti.

Na druhou stranu je stejně pravděpodobné, že vejde do historie jako nositel Nobelovy ceny míru a zároveň král smrtících dronů, jako prezident, který i přes všechny politicky korektní ideály a myšlenky pouze dále destabilizoval Blízký východ, přičemž geniální rétorikou vždy našel jiné viníky pro nastalou situaci.

Dnes můžeme vytvářet seznamy pro a proti, ale jen těžko dokážeme najít odstup, který budoucnost/historie poskytne. Ne nutně každý americký prezident má silný odkaz – ale bude mít Obama alespoň nějaký?

Ať už se totiž na americké prezidenty vzpomíná v dobrém nebo ve zlém, jména těch nejznámějších mají i pro Neameričany vždy nějakou jasnou nálepku. Jefferson měl odvahu, Lincoln ukončil otroctví, Wilson měl ideály, Truman snahu, Nixon Watergate, Reagan Írán-Contras, Clinton milenku, Bush mladší našel zálibu ve válčení.

Je však nezbytné nezjednodušovat, protože to budoucnost udělá za nás – případně to udělají ti z nás, kteří budou onu historii sami psát.

Hrozí, že z prezidenta, který odstranil nejhledanějšího teroristu světa a který v několika momentech dokázal sjednotit téměř celý stát, stane pouze skvělý motivační spíkr. A stejně tak je možné, že vejde ho historie jednoduše jako první černošský prezident konzervativního amerického národa – což by ale bylo, z pozice liberální a neprudérní Evropy, zoufale málo.

Ve středu jsme se v bilančním projevu dozvěděli, že Amerika je lepší a silnější než před osmi lety. K dojemnému loučení se a děkování národu a manželce taková slova patrně patří, nikdo jsme neočekávali prohlášení, že jejich země nevzkvétá (a vnímání Ameriky zbytkem světa už vůbec ne). Můžeme však objektivně považovat stát, který v reakci na svobodné a demokratické volby zasáhne nečekaná vlna nenávisti a násilí, za lepší a silnější?

"Kdybych vám před osmi lety řekl, že Amerika odvrátí velkou recesi, opět nastartuje svůj automobilový průmysl a zahájí nejdelší období vytváření nových pracovních míst v historii, kdybych vám řekl, že otevřeme novou kapitolu s kubánským lidem, že zastavíme íránský program jaderných zbraní bez jediného výstřelu, že zlikvidujeme strůjce útoků z 11. září (2001), kdybych vám řekl, že dosáhneme rovnosti manželství (osob stejného pohlaví), že zajistíme zdravotní pojištění pro dalších 20 milionů našich spoluobčanů, asi byste řekli, že jsme si laťku dali přece jen příliš vysoko. Ale to je to, co jsme dokázali. Co jste vy dokázali. Vy jste ta změna."

- Barack Obama ve svém závěrečném projevu 11. ledna 2017

Obamův odkaz bude fascinující sledovat do budoucna – Donald Trump se bude svým politickým stylem lišit, stejně tak jako se Obama silně vyhranil vůči svému předchůdci. Přebírat mandát po Bushovi mladším se však ukázalo jako dvousečná zbraň na jeho samého, kdy už situace podle mnohých nemohla být horší. Bohužel však finta „nepokazit to ještě víc“ nevytváří obraz a priori silného prezidenta.

Jedno mu nicméně upřít nelze ani dnes. Obama byl a je nezdolným optimistou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...