(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Kolumbijská policie objevila dvě tuny kokainu, kartel ho zahrabal v lese

  • 17
Policie na severu Kolumbie objevila při dvou operacích namířených proti drogovému kartelu Clan del Golfo dvě tuny kokainu a zabila jednoho z lídrů tohoto gangu. Drogu našla v košících zahrabaných v lesnaté oblasti u pobřežního města Orihueca v departementu Magdalena na severu země.

S odkazem na úterní sdělení kolumbijského ministerstva obrany, podle kterého chtěl kartel drogu propašovat ven ze země, o tom informovala agentura AFP.

Drogový gang Clan del Golfo tvoří bývalí členové ozbrojených milicí krajní pravice. Svého času měl až 4 000 členů, ale díky rozsáhlé ofenzivě vlády nyní čítá 1 100 mužů. Policie proti němu téměř dva roky intenzivně bojovala, než kartel na počátku září oznámil, že je připraven vzdát se úřadům.

21.února 2018 v 05:09, příspěvek archivován: 21.února 2018 v 06:30

#Colombia | Autoridades incautaron más de dos toneladas de cocaína en zona rural del departamento de Magdalena https://t.co/eDSWsluVrL https://t.co/zIb52YLYfs

Gang vede Dairo Antonio Usuga, přezdívaný „Otoniel“. V současnosti je v Kolumbii nejhledanějším mužem a Spojené státy za jeho hlavu nabízí pět milionů dolarů.

Při operaci v departementu Choco na severozápadě země policie zastřelila Otonielova podřízeného Felix Ibargüena, přezdívaného Kobra 5. Podle úřadů měl pod sebou asi 250 členů gangu a zločinu se věnoval 20 let. V jeho úkrytu policie rovněž zabavila zbraně, včetně automatických pušek.

Kolumbie je podle OSN největším světovým producentem kokainu na světě, loni tam bylo vyrobeno asi 866 tun této drogy.

Pobřežní město Orihueca leží v departementu Magdalena na severu Kolumbie

Pobřežní město Orihueca leží v departementu Magdalena na severu Kolumbie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video