Hroši, které do Kolumbie kdysi přivezl narkobaron Pablo Escobar, začínají...

Hroši, které do Kolumbie kdysi přivezl narkobaron Pablo Escobar, začínají ohrožovat tamní ekosystém i obyvatele. (12. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Kolumbii děsí Escobarovi hroši. Do roku 2040 jich může být přes tisíc

  • 72
Kolumbijské přírodovědce znepokojují množící se hroši, jejichž populaci v 80. letech založil drogový boss Pablo Escobar. V zemi totiž nemají přirozené nepřátele jako v Africe. Rostoucí počet hrochů tak může být rizikem pro ekosystémy s řadou ohrožených druhů či pro místní rybáře. Regulovat hrochy kastrací je navíc obtížné, jsou totiž velmi agresivní.

Podle deníku El Espectador experti z několika univerzit v Kolumbii a Mexiku loni varovali, že pokud země brzy nepřijde na úspěšnou strategii regulace hrochů, bude jich mít v roce 2039 asi 1 500, píše deník The Washington Post. Nyní se jejich počet odhaduje na osm desítek. 

U zrodu jejich populace byli přitom jen tři samci a jedna samice, které si ilegálně přivezl s dalšími exotickými zvířaty včetně žiraf či slonů na svůj ranč narkobaron Escobar. Poté, co ho v roce 1993 zastřelila policie, byla většina jeho zvířat odvezena do zoologických zahrad. 

Hroši se však dostali do volné přírody, kde nalezli oproti svému africkému domovu ráj. V Kolumbii je totiž neohrožují jejich přirození nepřátelé, jako jsou lvi či krokodýli, ani extrémní sucha či lovci. Hroši si tak v kolumbijském deštném pralese užívají osvěžujících vod řeky Magdaleny a další vodních toků.

Někteří místní obyvatelé je považují za maskoty a turistům prodávají trička a suvenýry s obrázky těchto tlustokožců. Na místě někdejší Escobarovy soukromé zoo v městečku Puerto Triunfo je nyní zoologická zahrada a zábavní park, kde chovají také několik hrochů.

Ekologové však varují, že nárůst hroší populace ve volné kolumbijské přírodě může za pár let ohrozit ekosystémy i připravit o obživu řadu místních obyvatel. 

Například v departmentu Magdalena je několik ekosystémů s rozličnou flórou a faunou, v nichž žije také řada ohrožených druhů, mimo jiné tapír jihoamerický, kapustňák širokonosý, tamarín běloruký či papoušek ara vojenský.

Některá zvířata v regionu se živí stejnými rostlinami jako hroši, jiným zase hrozí, že je agresivní hroši vyženou z jejich teritoria. Nepřímo nebezpečné jsou také hroší výkaly. 

Ty sice klesají ke dnu řek a jezer, kde fungují jako kvalitní hnojivo, může to však vést k přemnožení vodních řas a bakterií, které pak z vody odebírají více kyslíku a dalších živin, čímž ohrožují život místních ryb. A ty jsou živobytím pro místní rybáře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video