První světová válka jako včera. Barva vdechla válečným snímkům nový život

  • 57
První světová válka ještě nemusí v očích současné mladé generace skončit na úrovni zoufale nudné kapitoly ještě úmornějších dějin. Odborníci se pokusili původní fotografické dokumenty staré přes jedno století technicky pozvednout na současnou úroveň. Snímky jsou kolorované a postavy plastičtější.

Celý projekt iniciovala kanadská charitativní nadace Vimy, která šíří povědomí o zapojení Kanady do operací první světové války. Podle historika a ředitele nadace barva umožňuje divákovi snadnější propojení s dobovými fotografiemi. „Mnoho detailů, jako jsou lidské oči, výraz tváře, pozadí nebo krajina, se ztratí v černé a bílé barvě,“ popisuje Diamond.

„Kolorované snímky nabízí novou perspektivu na skutečné události. Najednou vidíte opravdové tváře opravdových lidí,“ dodává Diamond, podle kterého byla první světová válka pro Kanadu zásadní zkušeností a navždy přepsala její historii. V té měla Kanada poměrně krátkou historii a asi osm milionů obyvatel, což je méně než čtvrtina její dnešní populace.

V první světové válce bylo mezi lety 1914 a 1918 zmobilizováno celkem 650 000 Kanaďanů, do Evropy postupně odcestovalo téměř 450 000. Smrt v nelítostných bojích našlo 66 000 mužů a více než 172 000 se jich zranilo.

„Válka zcela změnila společnost, ve které jsme žili, protože všichni znali někoho, kdo v ní bojoval. Mnoho lidí ztratilo v konfliktu své blízké,“ popisuje Diamond. „Tento příběh je součástí vývoje mladé země a položil základ pro to, jakým způsobem se naše komunita vyvíjela,“ doplňuje Diamond pro BBC.

Kolorované fotky dívky z Osvětimi, které píchli jed do srdce, zaujaly veřejnost

Tým historiků koloroval stopadesát snímků, které kromě vojáků v zákopech zachytily také zdravotní sestry, sport, zábavu, komunikaci, vojáky vracejících se domů i příběhů z domácí fronty. 

Nadace Vimy není první, kdo se pokusil oživit historii první světové války prostřednictvím kolorovaných fotografií. Na začátku letošního roku uvedl režisér Peter Jackson dokument s názvem „They Shall Not Grow Old“, ve kterém historické záběry obarvil a zpomalil. Projekt na poslední měsíce války nahlíží optikou samotných vojáků a dává záběrům lidštější podobu.

Barevné verze se v roce 2014 dočkal i filmový materiál z druhé světové války, který divákům nabídli britští autoři v třináctidílném seriálu „World War Two in Colour“, tedy Druhá světová válka v barvě. Velký ohlas na začátku roku vzbudily i kolorované fotografie z koncentračního tábora Osvětim, které zachytily čtrnáctiletou vězeňkyni Czesławu Kwokovou. Dívka se později stala obětí krutých nacistických pokusů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video