Džuničiro Koizumi

Džuničiro Koizumi - Japonský premiér Džuničiro Koizumi byl opět zvolen do čela vládní Liberálnědemokratické strany. (20. září 2003) | foto: Reuters

Koizumi zůstal lídrem své strany

  • 1
Japonský premiér Džuničiro Koizumi byl opět zvolen do čela vládní Liberálnědemokratické strany. Populární politik lehce porazil své tři rivaly, když s přehledem získal potřebnou většinu z 657 hlasů. Koizumi tím udržel premiérské křeslo a koalici může vést do předčasných všeobecných voleb v listopadu.

Japonský premiér byl zvolen na tříleté funkční období. Hlasovalo pro něj 399 poslanců, o 260 více než pro jeho největšího soupeře.

Koizumi, který straně šéfuje již dva a půl roku, byl jasným favoritem. Jeho všeobecná popularita přitáhla v době očekávaných stranických příprav na parlamentní volby mnoho zákonodárců do tábora jeho příznivců. "Volby přišly v době velkých změn pro naši stranu," řekl po svém znovuzvolení.

Od současného předsedy vlády se nyní očekává, že vdechne život japonské ekonomice, ochromené téměř deseti lety zpomalení hospodářského růstu.

Premiér se snaží prosazovat deregulaci a privatizaci vládních institucí, jakou je například poštovní úřad, a zasazuje se o omezování vládních výdajů.

Předpokládá se rovnež, že dojde ke změnám v kabinetu, především na postech ministra financí, zahraničí a školství.

Ministrem financí je kontroverzní Heizo Takenaka, který stál za mnoha Koizumiho hospodářskými reformami, avšak stal se terčem tvrdé kritiky ze strany staré gardy v Liberálnědemokratické straně, podle níž jeho opatření na likvidaci bankovních špatných půjček jsou příliš přísná vůči bankám a společnostem. Takenakův zdravotní stav navíc není dobrý.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video