Britský premiér Johnson s ukrajinským prezidentem Zelenským v ulicích Kyjeva...

Britský premiér Johnson s ukrajinským prezidentem Zelenským v ulicích Kyjeva obdrželi netradiční dárek. (9. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Keramický kohout symbolem rezistence. Ukrajinci sbírají předměty s příběhem

  • 2
Keramický kohout, který po bombardování zůstal nepoškozený na kuchyňské lince ve zničeném domě ve městě Boroďanka, se stal symbolem ukrajinské rezistence. Džbán s jeho motivem obdrželi před měsícem jako dárek i britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když procházeli ulicemi Kyjeva.

Před měsícem britský premiér Johnson navštívil nečekaně Kyjev, aby se setkal s ukrajinským prezidentem Zelenským. Když za dohledu vojáků procházeli kyjevskými ulicemi, přistoupila k nim žena z Charkova a předala každému keramický džbán ve tvaru kohouta, uvádí The Guardian.

Džbán navrhl slavný ukrajinský umělec a sochař Prokop Bidasjuk, který se inspiroval přeživším keramickým kohoutem ze zničeného města Boroďanka. Ten se postupem času stal symbolem ukrajinského vzdoru.

Ruská vojska bombardovala Boroďanku dva dny. Zhruba třináctitisícové městečko, které leží jen asi 60 kilometrů od centra Kyjeva, podlehlo naprosté zkáze.

Muzeum sbírá „obyčejné“ předměty z války

Jakmile začala ruská invaze na Ukrajinu, první, na co Ihor Pošyvajlo, kurátor Euromajdanského muzea v Kyjevě, pomyslel, byla otázka kam přesunout historické předměty. Nikoli sochy a obrazy, ale obyčejné objekty, které popisují sérii ukrajinských demonstrací Euromajdan v roce 2004, jež vedly ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a vzniku prozatímní vlády.

Předmětů je více než 4 000 a patří mezi ně doma vyrobené vlajky, stany, zbraně nebo transparenty.

Hned jeho druhou myšlenkou byla povinnost muzea opět sesbírat předměty, které reflektují válku a které příští generaci budou moci převyprávět příběh lidského života a smrti.

„Tato válka je pokračování Euromajdanu,“ řekl podle listu The Guardian 54letý Pošyvajlo. „Nesoustředíme se na vojenskou historii války. To přenecháváme jiným institucím. Snažíme se sbírat předměty, které vypráví symbolické a emotivní příběhy, jež jsou symbolem teroru a rezistence,“ dodal.

Jedním z nových předmětů je právě keramický kohout, kterého památkáři museli zachraňovat pomocí hydraulického jeřábu. Celý blok totiž ruské rakety zcela zničily. Ve městě památkáři dále mapovali ještě školku a restauraci, kde našli sešity, mapy nebo dětské šaty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue