Vyjednavači o nové německé vládě dosáhli průlomu, je plný kompromisů

  • 40
Vyjednavači konzervativní unie CDU/CSU a SPD dosáhli podle německých médií po celonočním jednání průlomu v sondovacích rozhovorech o nové německé vládě. Pokračování dosavadní velké koalice se tak zase o krok přiblížilo. Ne všichni vyjednavači sociální demokracie byli sice podle televize Phoenix spokojeni se všemi body dohody, nakonec ji ale podpořili.

O tom, že to bude těžký den, už ve čtvrtek ráno při příchodu na jednání hovořila kancléřka Angela Merkelová (CDU). Ani ona ale zřejmě nepočítala s tím, že maratonské vyjednávání potrvá celých dalších 24 hodin. Rozhovory, které měly původně skončit už ve čtvrtek večer, zkomplikovaly zejména spory v uprchlické a daňové politice.

Nakonec se strany podle německých médií dohodly na tom, že se nezvýší daně pro bohaté, jak požadovala SPD. V oblasti migrační politiky kompromis počítá s tím, že bude i nadále omezeno slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka. 

Měsíčně by jejich příbuzných nemělo přicházet víc než 1 000. Celkový počet příchozích běženců by ročně neměl překročit 180 000 až 220 000, vyplývá také z 28stránkového dokumentu vyjednavačů. 

Pokud jde o vnitřní bezpečnost, počítají strany s navýšením počtu policistů na celostátní i zemské úrovni o 15 000. Chtějí také najít způsoby, jak pomoci často přetíženým soudům.

Euro posílilo na tříleté maximum

Evropská měna v pátek posílila a vůči dolaru stoupla na tříleté maximum nad 1,21 USD. Euro podpořil průlom ve vyjednávání o nové německé vládě a sázky na to, že Evropská centrální banka (ECB) je připravena omezit měnové spekulace.

Kolem 12:30 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,2127 USD, když během dne stouplo až na 1,2137 USD, nejvýše od prosince 2014. K jenu euro vzrostlo o 0,6 procenta na 134,75 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 111,10 JPY.

„Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli výborných výsledků,“ řekl předseda SPD Martin Schulz. Sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, charakterizoval jako dlouhé, napínavé a turbulentní. Merkelová, která je optimistická, pokud jde o další vývoj, zase hovořila o intenzivních, vážných a do hloubky jdoucích sondovacích rozhovorech.

Schválený 28stránkový dokument podle ní vytváří předpoklady pro to, aby se v Německu i za deset či 15 let dobře žilo. Země kvůli tomu bude muset v některých ohledech postupovat rychleji, ať už jde o rozvoj digitální infrastruktury nebo podporu dostupného bydlení, míní dlouholetá šéfka německé vlády. Zdůraznila také význam evropské politiky pro spolkovou republiku.

Následovat budou koaliční rozhovory

Kompromis, kterého dosáhli předsedové stran a jejich poslaneckých klubů, v pátek ještě museli schválit ostatní vyjednavači. 

Merkelové jde o při vyjednávání s SPD o všechno

Nejvíce skeptičtí k pokračování velké koalice jsou zatím sociální demokraté. Jejich šéf Schulz proto na příští týden chystá cesty po regionech, kde chce spolustraníky přesvědčovat o tom, aby na sjezdu 21. ledna hlasovali pro zahájení koaličních rozhovorů.

I když budou sociální demokraté nakonec pro, nepočítají ani optimisté s tím, že by nová vláda vznikla dříve než v březnu. Už nyní přitom politici překonali všechny rekordy. Sestavit po volbách vládu ještě ve spolkové republice nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Německý prezident Steinmeier apeloval na odpovědnost stran (listopad 2017):

20. listopadu 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video