Koalice nevydrží déle než do jara, tvrdí vicepremiér Andrzej Lepper. Ilustrační foto.

Koalice nevydrží déle než do jara, tvrdí vicepremiér Andrzej Lepper. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Koalice se pře o rozpočet, Polsku hrozí nové volby

V Polsku se opět po týdnech relativního klidu hovoří o předčasných volbách. Vládní Sebeobrana nesouhlasí s návrhem rozpočtu a její předseda Andrzej Lepper tvrdí, že koalice vydrží jen do schválení rozpočtu a příští rok na jaře proběhnou zemi nové volby.

Populistická Sebeobrana, která tvoří koalici se sociálně konzervativním Právem a spravedlnosti (PiS) a nacionalistickou Ligou polských rodin (LPR), trvá na tom, že je v rozpočtu třeba najít peníze na zvýšení platů vědců, učitelů, či valorizaci důchodů.

Vicepremiér a ministr zemědělství Lepper spekulaci o předčasných volbách vyslovil v polském rádiu TOK FM.

Oficiálně už celou věc oznámil premiérovi Jaroslawu Kaczyäskému. Podle polských médií mu řekl, že nebude porušovat koaliční smlouvu, a chce dodržet, co v ní strany slíbily - jedním z příslibů byl nárůst platů.

Gilowská není čarodějka
Vliv na změny v rozpočtu podle Leppera nebude mít ani návrat Zyty Gilowské na post ministryně financí a vicepremiérky. Gilowská čelila obvinění ze spolupráce s komunistickou tajnou policií. To se ale podařilo vyvrátit.

"Vážím si jí, dobře se mi s ní spolupracuje, ale není čarodějkou, aby dokázala zázraky," řekl Lepper na adresu ministryně. "Bez vůle premiéra nebude možné přesouvat finance v rámci rozpočtu."

Stabilní byla jen Buzkova vláda
Parlamentní volby se v Polsku konaly loni v září. Překvapivě je vyhrála strana PiS, která později vyšla vítězně i z prezidentského hlasování.

Od té doby se hrozba předčasných voleb v Polsku objevila už několikrát. Neshody dokonce stály místo původního premiéra Kazimierza Marcinkiewicze. - více zde

V postkomunistické historii země se vlády střídaly poměrně často a pouze kabinet premiéra Jerzyho Buzka vydržel u moci celé čtyřleté funkční období.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video