Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asadův režim straší superkoalice povstalců. Vítězí na všech frontách

  19:50
Režim syrského prezidenta Bašára Asada má nového nepřítele. Džaíš al-Fatah je koalice sunnitských radikálních skupin, která od března zaznamenala několik cenných vítězství. Podle expertů stojí za jejím úspěchem i skrytá podpora vlivných arabských zemí.
Bojovníci povstalecké koalice Džaíš al-Fatah v provincii Latakíja (29. dubna...

Bojovníci povstalecké koalice Džaíš al-Fatah v provincii Latakíja (29. dubna 2015) | foto: Reuters

Základy nové koalice syrských povstalců byly položeny už v prosinci loňského roku, kdy se několik povstaleckých skupin dohodlo na vzájemné spolupráci - tehdy ovšem ještě bez významnější organizační struktury a názvu. Díky lepší koordinaci slavili válečné úspěchy na severu i jihu Sýrie, obsadili několik měst a Asadovým vojskům zasadili velkou ránu.

Útok v Damašku

Při sebevražedném útoku v Damašku v pondělí utrpěl zranění vysoce postavený syrský generál zodpovědný za armádní logistiku a zásobování. Útok se odehrál v damašské čtvrti Rukn ad-Dín. Bezpečnostní složky se tam prý snažily zastavit ozbrojence, když se jeden z nich odpálil, uvedla bez dalších podrobností syrská televize. 

Zdroj: ČTK

Bojové úspěchy přilákaly další povstalecké skupiny včetně sunnitských radikálů. Nová aliance si od března letošního roku říká Džaíš al-Fatah (Armáda vítězství). V současnosti ji tvoří sedm radikálních skupin v čele s frontou an-Nusrá a hnutím Ahrár aš-Šám.

Armáda vítězství má nyní na deset tisíc mužů, kteří bojují jak proti jednotkám Bašára Asada, tak proti Islámskému státu, píše server BBC. Ve chvíli, kdy šly dosavadní spory a konflikty stranou, dostavily se úspěchy. Skupina v dubnu letošního roku ovládla strategicky položené město Džisr aš-Šughúr v severosyrské provincii Idlíb, které bylo během dosavadních čtyř let konfliktu pod kontrolou syrské armády (více zde).

Nyní se Armáda vítězství blíží k středozemnímu přístavu Latakíja, středomořskému přístavu a hlavní baště alávitů, ke kterým se počítá i Asadův vládnoucí klan. Před pár dny vládní vojska svedla tuhé boje v horách nedaleko města. „Pokud bychom obsadili zdejší horské vrcholky, byly by vesnice alávitů v našem palebném dosahu,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z povstaleckých velitelů.

Ústup z Aleppa?

Zvěsti o úspěších povstalců se podle všeho rychle šíří. Dorazily i do dvě stě kilometrů vzdáleného Aleppa. „Začíná být patrné, že vládní vojska pomalu vyklízejí pozice,“ uvedl jeden ze syrských uprchlíků v Turecku, který je v kontaktu se svou rodinou v Aleppu. Vládní vojáci prý zcela vyklidili městskou banku a vysoce postavení úředníci z bezpečnostních důvodů stěhují své rodiny směrem k pobřeží Středozemního moře. To jim má v krajním případě poskytnout únikovou cestu.

Zahraniční analytici přičítají nově nalezenou sílu rebelů podpoře ze zahraničí. Katar, Turecko a Saúdská Arábie dodávají syrské opozici vojenské vybavení a peníze, dodává agentura AFP. „Saúdové, Turci a Katařané se rozhodli, že čas Asada se naplnil,“ myslí si Joshua Landis, ředitel Centra blízkovýchodních studií na univerzitě v Oklahomě. Amerika podle Landise v tomto ohledu zklamala.

Angažmá Saúdské Arábie dokládá i nedávná přehlídka ozbrojenců ze skupiny Džaiš al-Islam na předměstí Damašku. Na 1 500 rebelů pochodovalo ulicemi v uniformách a přilbách, které jim podle všeho dodala saúdskoarabská armáda.

Praktiky extremistů a pád vládních vojsk

Stoupenci Džaiš al-Fatah sice otevřeně bojují Islámskému státu, od radikálních islamistů se však mnohými postupy příliš neliší. Dobrým příkladem je nedávný útok na syrskou vojenskou základnu Karmíd. Cestu na základnu spolubojovníkům otevřel sebevražedný atentátník, který vjel do brány s nákladním autem naloženým dvěma tunami výbušnin. Ozbrojenci na základně ukořistili množství zbraní a techniky, do rukou jim padlo i sedm tanků, velké množství munice a raketometů.

Smrt civilistů

Americké velení popřelo, že by při spojeneckých leteckých úderech v Sýrii minulý týden zahynulo přes pět desítek civilistů. O civilních obětech náletu na severu Sýrie v sobotu informovala Syrská organizace pro lidská práva, podle mluvčího Curta Kellogga jsou ale spojenci přesvědčeni, že mrtví byli příslušníky hnutí Islámský stát.

Zdroj: ČTK

Narozdíl od svých konkurentů z Islámského státu však v obsazených městech nevládnou terorem a nezavádějí striktní islámské právo šaría. V Džisr aš-Šughúr místo toho iniciovali vznik veřejných rad, které mají dohlížet na dodržování zákonů.

Syrská vláda je nyní v defenzivě na všech frontách. Státní kasa se pomalu vyprazdňuje, což pociťují i obyčejní Syřané. Režim například zvýšil poplatky za vyřízení cestovního pasu z 200 dolarů na dvojnásobek. Platí se pochopitelně ve stabilních měnách – eurech a dolarech.

Potíže má i armáda. Syrských vojáků je po čtyřech letech konfliktu akutní nedostatek a armáda tak musí spoléhat na dobrovolníky z ciziny, zejména Iráku, Íránu, Afghánistánu a Libanonu. Odtud do Sýrie proudí také bojovníci Hizballáhu.

I když Armáda vítězství tlačí v posledních týdnech Asada ke zdi, konec občanské války je stále daleko. „To, čeho jsme nyní svědky, není konec cesty. Je to unavená armáda na pokraji sil. Ztráta pozicí na severu a jihu Sýrie však stále není strategicky významná,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný blízkovýchodní politik.

Syrská válka si za čtyři roky trvání vyžádala přes 220 tisíc obětí a z domovů vyhnala už přes 11 milionů lidí. Obyčejní Syřané se shodují, že jejich jediným přáním je konec bojů. Otázkou však zůstává, zda by jim v případě vítězství radikálů bylo lépe než za Asada.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...