Alžběta II. sice nepatří mezi nejvyšší státníky světa, libuje si však ve svých typických vysokých kloboucích.

Alžběta II. sice nepatří mezi nejvyšší státníky světa, libuje si však ve svých typických vysokých kloboucích. | foto: AP

Britská královna navštíví Francii, kvůli klobouku pojede starým autem

  • 111
Francouzská prezidentská kancelář musela vyřešit kuriózní problém. Příští týden přijede na oficiální návštěvu britská královna Alžběta II. Panovnice miluje vysoké klobouky, do prezidentské limuzíny se v nich ovšem nevejde. François Hollande tak musel nechat připravit starý, léta nepoužívaný renault.

Alžběta II. si ve Francii společně s prezidentem Hollandem chystá připomenout vylodění spojeneckých vojsk v Normandii v roce 1944. Od slavného Dne D totiž v pátek 6. června uplyne rovných 70 let.

Královna podle britského deníku The Times přijede ve čtvrtek do Francie podmořským tunelem, který v roce 1994 spolu s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem slavnostně otevírala. V pátek se hlavy obou států zúčastní v Normandii pietního ceremoniálu, slavnostní večer uzavře banket v Elysejském paláci.

Následujícího dne si královna prohlédne Paříž. V plánu je i setkání s její novou socialistickou starostkou Anne Hildagovou.

Ta na Alžbětinu počest přejmenuje známý květinový trh na pobřeží Seiny, na dohled od katedrály Notre Dame.

Do poslední minuty naplánovaný program dávali úředníci obou zemí dohromady zhruba půl roku a jak se zdá, důkladná příprava se vyplatila.

Královnini poradci totiž objevili kuriózní problém. Prezidentská limuzína, kterou François Hollande používá, má příliš nízký stop.

Samotná panovnice sice nepatří mezi nejvyšší státníky světa, libuje si však v poměrně vysokých kloboucích. A jak píše list The Guardian, na pokrývku královniny hlavy není francouzský Citroën DS5 stavěný. Klobouk by se v jeho útrobách pomačkal.

Už pět let se nevyrábí, teď zachránil státní návštěvu

Prezidentská kancelář stála před zapeklitým problémem. Královnin klobouk by bez úhony nepřežil ani cestu o třídu luxusnějším vozem Citroën C6, který v garážích Elysejského paláce parkuje jako pozůstatek éry Hollandeova předchůdce Nicolase Sarkozyho.

O něco vyšší stropy sice mělo několik fordů a renaultů, které používají zaměstnanci kanceláře, to se však Francouzům zdálo nedůstojné. Z depozitáře francouzské automobilky Renault proto na prezidentův příkaz vyjel letitý vůz typu Vel Satis s neprůstřelnými skly.

Starší model, jenž se vyráběl mezi roky 2002 a 2009, kvůli svému nepříliš povedenému designu nikdy nepřinesl rekordní tržby. Jeho vysoký strop však nakonec zachránil nejen Alžbětin klobouk, ale i čest francouzské prezidentské kanceláře.

Renault Vel Satis se vyráběl v letech 2002 až 2009, svým prodejem příliš
Citroën DS5

Do Normandie pojede Renault Vel Satis (vlevo), prezident Hollande obvykle používá Citroën DS5.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video