Freddie Mercury, který se narodil jako Farrokh Bulsara, je zřejmě světově nejznámějším pársem.

Freddie Mercury, který se narodil jako Farrokh Bulsara, je zřejmě světově nejznámějším pársem. | foto: Profimedia.cz

Pársové jako indická elita vymírají, pomoci jim mají kliniky plodnosti

  • 61
Pársové jsou jedna z nejúspěšnějších indických komunit. Z jejich řad pochází mnoho světově známých osobností. Komunita se však potýká s děsivým úbytkem populace a hrozí, že brzy úplně vymře. Zabránit tomu mají speciální kliniky plodnosti, které mají motivovat mladé mít více než dvě děti.

Za všechny zástupce pársů jmenujme alespoň zpěváka Freddieho Mercuryho, který, ač se narodil na Zanzibaru, původně pocházel z rodiny indických pársů. Indové však významných představitelů tohoto etnika napočítají mnohem víc.

Už jenom důležitá politická dynastie Nehrú-Gándhí má kořeny mezi pársy, protože právě bojovník za jejich svobodu Feroze Gándhí si vzal za ženu Indiru Nehrúovou a mocný rod založil. Patří sem i nejúspěšnější indický průmyslník Ratan Tata, majitel společností Jaguar Land Rover a Corus Steel. Dále i nejváženější indický voják, polní maršál Sam Manekshaw a ceněný spisovatel Rohinton Mistry, vyjmenovává britský deník Telegraph.

Vzhledem k tomu, že dnešních pársů se v Indii počítá pod sto tisíc, je to opravdu úctyhodný výkon. Pársové jsou však spojeni i s jedním problémem, patří mezi komunitu s jedním s největších úbytků svých členů.

Pokles obyvatelstva je nyní už tak výrazný, že představitelé pársovských komunit spolu s vládou odsouhlasili plán, který má porodnost navýšit.

Oficiální údaje jsou totiž neúprosné. Ze 115 tisíc pársů v roce 1941 jich k roku 2001 bylo jen 69 601. Novější čísla známá nejsou, přesto je jasné, že populace nadále klesá. V Bombaji, která je považována za střed jejich komunity, jich nyní žije jen něco mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti tisíci, upozorňuje britský deník.

Pársové jsou v podstatě vzdělanou elitou země a trpí tak typickým problémem takových skupin. Jak uvádějí jejich vrcholní představitelé, stali se obětí vlastního úspěchu. Spolu s tím, jak se stávají bohatými a vzdělanými, vdávají se párské ženy později. Jejich muži se totiž snaží před svatbou zajistit si kariéru. Ve výsledku pak čekají s dětmi na samotný sklonek své plodnosti.

Pársové

Pársové jsou členové indické komunity vyznavačů zoroastrismu, kteří podle tradice emigrovali v 10. století v důsledku muslimské perzekuce z Persie do Indie. Pársové jsou jednou z nejvzdělanějších a nejbohatších etnických skupin v Indii, trpí ale nízkou porodností, v důsledku čehož se jejich počet snižuje v průměru o 9 % každých 10 let. Osoby nad 60 let tvoří 31 % populace, zatímco děti pod 6 let pouze 4,7 % populace. V okolí Bombaje, kde je hustota Pársů nejvyšší, se 10 % žen a 20 % mužů nikdy neožení/nevdá.

Zdroj: wikipedia.org

Kliniky plodnosti s expertem

Bombajská komunita pársů nyní vyčlenila asi 250 tisíc liber, které mají putovat do speciálních klinik podporujících porodnost. "Zahájili jsme projekt, který má motivovat mladé páry, aby si našly cestu ke speciálnímu doktorovi. Toho jsme označili jako experta na plodnost. Už na tom pracujeme sedm let a nyní můžeme program rozšířit. Projekt je zatím úspěšný, zatím se nám díky němu narodilo 323 dětí," popisuje takzvané kliniky plodnosti Khojeste Mistree, jeden z lídrů komunity.

Program počítá i s výstavbou nových rozlehlejších bytů, které taktéž mají mladé pársy motivovat k potomkům. Podle odhadů by všechny mladé páry měly mít čtyři děti, realita je však jiná. Většinou si vystačí se dvěma.

"Jsme jedné krve..."

"Naši chlapci se žení v jednatřiceti, dívky se vdávají v devětadvaceti, nejlepší roky jsou tak ztraceny. Předně studují, po studiu shánějí práci a berou se až poté, co ji skutečně najdou. Každá úspěšná společnost má tendence mít méně dětí," vysvětluje Mistree.

Mnozí mladí se navíc rozhodnou pro život s partnerem mimo jejich víru, což znamená, že jejich děti se jako pársové nepočítají.

Někteří představitelé proto volají po tom, aby se mezi členy komunity počítaly právě i děti ze smíšených manželství. To však vyvolává obavy, že by pokrevní sounáležitost zmizela během několika generací. "Pokud na takové návrhy přistoupíme, nebude tu za nějakých osm generací žádná pársovská identita. To nemůžeme akceptovat," dodává Mistree.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue