Glasgow se chystá na klimatický summit COP26 (16. října 2021)

Glasgow se chystá na klimatický summit COP26 (16. října 2021) | foto: Profimedia.cz

Klimasummit se drolí. Si a Putin nepřiletí, Thunbergová netají skepsi

  • 99
Naděje, že světoví lídři na nadcházejícím summitu COP26 udělají významný krok k řešení klimatické krize, se pomalu rozplývají. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že do Glasgow nepřiletí, podle všeho bude chybět i jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Aktivistka Greta Thunbergová už dala najevo, že od ostře sledované konference zásadní změny neočekává.

Summit známý pod zkratkou COP26 startuje v Glasgow 31. října a některými médii i odborníky je označován za „poslední šanci lidstva, jak zastavit katastrofu globálního oteplování“. 

Má to být největší klimatická konference od roku 2015, kdy světoví lídři v Paříži podepsali historický závazek omezit emise skleníkových plynů tak, aby nárůst globální průměrné teploty nepřekročil hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí.

I proto britští organizátoři přikládají zásadní význam přítomnosti světových státníků. Jenže seznam VIP hostů deset dní před začátkem kongresu dostává značné trhliny. Kreml ve středu oznámil, že prezident Putin kvůli prudkému nárůstu nakažených covidem v Rusku do Glasgow nepoletí. Konference se chce zúčastnit přes videohovor. 

„Problematika, o které se bude jednat v Glasgow, je právě teď jednou z nejdůležitějších priorit naší zahraniční politiky,“ ujistil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko je jedním z největších producentů skleníkových plynů a životnímu prostředí začal poslední době věnovat pozornost i sám Putin – nejspíš i kvůli čím dál častějším požárům nebo tání permafrostu na Sibiři.

Glasgow se chystá na klimatický summit COP26 (16. října 2021)

Do Skotska nejspíš nedorazí ani Si Ťin-pching. Podle listu The Times o tom už Peking zpravil britského premiéra Borise Johnsona, který summit pořádá. Absence čínského prezidenta může být signál, že Peking si vzhledem k současné energetické krizi nechce stanovit nové klimatické cíle.

Nejvýznamnějším hostem tak bude Joe Biden, který boj s klimatickou změnou označil při nástupu do Bílého domu za nejvyšší prioritu své zahraniční politiky. Jenže jeho ambiciózní plány přechodu na obnovitelné zdroje energie zatím narážejí na odpor v Kongresu. Je tak dost pravděpodobné, že do Glasgow přijede s prázdnýma rukama.   

Pochybnosti nad výsledkem summitu už vyjádřila i Greta Thunbergová. „Dnes to vypadá, že COP26 nepovede k žádným velkým změnám,“ řekla slavná aktivistka agentuře AFP. Přestože účastníci podle ní povedou jen prázdné řeči, je připravena se setkání zúčastnit a setkat se například s Bidenem.

„Samozřejmě doufám, že lidstvo náhle pochopí, že čelí existenciální krizi a začne podle toho jednat,“ míní osmnáctiletá Švédka. „Musíme takové příležitosti využít a konečně něco změnit,“ dodala zakladatelka hnutí Fridays for Future.

18. října 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video