Šéf opoziční strany Udar Vitalij Kličko před budovou ukrajinského parlamentu...

Šéf opoziční strany Udar Vitalij Kličko před budovou ukrajinského parlamentu (3. prosince 2013) | foto: Reuters

Kličko se chce probít až na vrchol. Boxer dává Ukrajině naději

  • 45
Psal se rok 2004. Oranžová revoluce byla v plném proudu. Lidé shromáždění na kyjevském náměstí Nezávislosti sledovali zápas, ve kterém Ukrajinec Vitalij Kličko porazil Dannyho Williamse. Byli v transu, statný boxer byl jejich hrdinou.

O devět let později – v době nynějších revolučních nálad - má Kličko našlápnuto stát se jednou z nejvýraznějších politických postav své země a opustit tak škatulku "pouhého" sportovce. Jako jeden z předáků opozice se chystá v roce 2015 kandidovat na prezidenta a podle pozorovatelů má velké šance. Co je tento boxer zač? 

Kličko se narodil v roce 1971 v Bělovodsku v Kyrgyzstánu. Rodina se kvůli  kariéře Kličkova otce, který byl vojenským pilotem, musela často stěhovat. Několik let tak Kličko strávil i v české Mimoni. "Já můžu říct o Česku jen samou chválu," citovaly ho dříve agentury. Mimořádně úspěšnou profesionální boxerskou kariéru Kličko zahájil v roce 1996 – v jeho šlépějích se pak vydal i bratr Vladimir.

Vitalij Kličko má přezdívku Dr. Železná pěst. Je nositelem titulu PhD. v oboru sportovní věda. Jeho boxerský styl zdobily strategické schopnosti, které se pojily  se schopností mocně udeřit. Kličko byl mimořádně úspěšný -  ze 47 zápasů 45 vyhrál. S urputností, která ho provázela ve sportu, se později pustil i do politiky.

Založil stranu UDAR (Úder), jež v loňských parlamentních volbách skončila na třetím místě se ziskem téměř 14 procent. Na Ukrajině se v posledních dnech a týdnech vede boj o budoucí směřování země. Tamní vedení v čele s prezidentem Viktorem Janukovyčem zastavilo přibližování k EU, načež vypukly lidové bouře. Ani poslední hodiny nepřinesly klid.

Kličko tvrdí, že chtěl s Janukovyčem hledat řešení. Svůj názor ale aktuálně změnil. "Plánovali jsme jednat s Janukovyčem. Ale pochopili jsme, že Janukovyč nemá žádnou chuť jednat s lidem a rozumí jedině síle, kterou používá proti protestujícím," uvedl Kličko po posledním pokusu těžkooděnců vytlačit demonstranty z náměstí Nezávislosti.

Zapíše se tedy do dějin? To se teprve uvidí. Do voleb je ještě dost času. Kličko má ale výhodu, že v zemi, která zápasí s korupcí, má dobrou pověst. Lidé říkají, že špinavé praktiky nemá zapotřebí, neboť si během kariéry vydělal dost. Kličko také ve světě politiky podle listu The New York Times může těžit i ze svých sportovních zkušeností. "Sport mi dal vůli vítězit i schopnost učinit rychlá rozhodnutí," řekl Kličko.

Ve stopách Theodora Roosevelta a Mandely

Kličko není jediným politikem s boxerskou minulostí. Zalíbení - byť ne na tak vysoké úrovni – v tomto sportu nalezli i jiní činitelé. Třeba někdejší americký prezident Theodore Roosevelt se této kratochvíli tréninkově oddával přímo v Bílém domě. Boxerský trénink podstoupil i nedávno zemřelý bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela.

"Neužíval jsem si tolik násilí spojené s boxem, spíše mě fascinovala věda s ním spojená. Jak je nutné používat strategii pro útok i ústup," řekl mimo jiné Mandela. Taková slova by Kličko jistě podepsal. V politice je však protivník mnohem méně čitelný, to je Kličkova nevýhoda.

Zásah ukrajinské policie proti demonstrantům v Kyjevě v noci na středu:

11. prosince 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video