Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje odpálení balistické rakety

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje odpálení balistické rakety | foto: AP

Válka je nevyhnutelná, reaguje Pchjongjang na hrozby z Washingtonu

  • 479
Válka na korejském poloostrově se stala nevyhnutelnou, uvedlo ve středu ministerstvo zahraničí KLDR. Podle něj za to mohou hrozby, jež vůči Pchjongjangu zaznívají z Washingtonu. Vinu připsalo i společným manévrům USA a Jižní Koreje. KLDR nedávno provedla další raketový test, jejž odsoudila Rada bezpečnosti OSN.

„Otázka není jestli, ale kdy vypukne válka,“ sdělil mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí. „Nechceme válku, ale nebudeme se před ní schovávat,“ dodal v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Mluvčí kritizoval neupřesněné výroky amerických představitelů, které označil za „konfrontační válečné štvaní“. O možnosti vojenského střetu s KLDR nedávno hovořil bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster a člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham.

Totalitní severokorejský režim pravidelně vyhrožuje jak Soulu, tak jeho spojenci Washingtonu. Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950 – 1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Navzdory rezolucím OSN vypálila Severní Korea 28. listopadu další raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. Všech patnáct členských zemí RB OSN zkoušku odsoudilo. USA vyzvaly svět, aby s Pchjongjangem přerušil veškeré styky.

Strategický bombardér nad Korejským poloostrovem

V pondělí začaly rozsáhlé společné letecké manévry USA a Jižní Koreje. Cvičení, které by mělo trvat do pátku, považuje Pchjongjang za provokaci. Nad územím Jižní Koreje ve středu přeletěl americký strategický bombardér B-1B. 

Stroj vzlétl z amerického tichomořského ostrova Guam a připojil se k americkým stíhačkám F-22 a F-35, které jsou téměř nezachytitelné radarem. Bombardér simuloval útoky na pozemní cíle poblíž východního pobřeží Jižní Koreje, uvedlo velení jihokorejské armády.

Washington těmito přelety svých vyspělých letounů často demonstruje sílu v reakci na severokorejské jaderné a raketové zbrojní zkoušky. „Tímto vojenským cvičením jihokorejské a americké vzdušné síly ukazují svým spojencům odhodlání a schopnost potrestat KLDR, pokud by někoho ohrožovala jadernými zbraněmi a střelami,“ uvedlo velení jihokorejské armády.

Do manévrů, které potrvají do pátku, se zapojí kolem 12 000 členů ozbrojených sil USA. Pchjongjang opakovaně tvrdí, že veškeré společné manévry USA a Jižní Koreje jsou přípravou na invazi.

Washington a Soul se rozhodly cvičení uskutečnit navzdory výzvám Ruska a Číny, které požadovaly jeho odvolání. Čína a Rusko v poslední době vybízely USA a Jižní Koreu, aby zastavily svá velká společná vojenská cvičení výměnou za to, že KLDR zastaví své zbrojní programy. O jaderných a raketových zbrojních programech KLDR budou příští týden jednat jihokorejský prezident Mun Če-in a čínský prezident Si Ťin-pching. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video