Zběh z KLDR překonal třímetrové ostnaté oplocení. Jsem gymnasta, tvrdí

  • 67
Zběh ze Severní Koreje, jemuž se podařilo na začátku listopadu překonat třímetrové oplocení v přísně střeženém demilitarizovaném pásmu, tvrdí, že je někdejším gymnastou a opevnění překonal pomocí akrobacie. Proklouznout se mu navíc podařilo i jihokorejské armádě, které se ho nedařilo mnoho hodin najít.

Muži, jehož jméno Jižní Korea zatím nezveřejnila, je kolem pětadvaceti let. Podle listu The Times se mu jako zázrakem podařilo na hranicích vyhnout hlídkám i senzorům kolem plotu a proklouznout na území Jižní Koreje.

Ta pohyb muže na hranicích zaznamenala poprvé večer 2. listopadu pomocí termálních kamer. Dalšího dne už ho i sledovala, jak překonává třímetrovou zábranu z ostnatého drátu. Jihokorejská armáda následně do míst vyslala pátrací četu, která muže ale nemohla zpočátku najít.

Podle Reuters ho vojáci objevili až druhého dne dopoledne asi kilometr na svém území. Jižní Korea nyní zkoumá cestu, kterou muž přes demilitarizovanou zónu prošel. Toto pásmo je 250 kilometrů dlouhé a čtyři kilometry široké. Po celé délce je ostře hlídané a zaminované.

Jižní Koreu hlavně zajímalo, proč nedošlo při útěku ke spuštění senzorů na plotě a jak se stalo, že vojáci ztratili o muži po překonání opevnění přehled. Jihokorejská armáda ve čtvrtek uvedla, že po prozkoumání plotu zjistila, že senzory nefungovaly správně kvůli uvolněným šroubům.

Byli jsme méně než zvířata. V KLDR mučí, mlátí a znásilňují zadržené

Jihokorejští vyšetřovatelé přeběhlíka podle The Times v rámci výslechu přinutili k předvedení akrobatických kousků, aby mohli ověřit jeho tvrzení. Po ukázce shledali, že muž má skutečně gymnastické dovednosti.

Incident se odehrál v době, kdy Jižní Korea obnovuje turistické prohlídky jižní části demilitarizované zóny, která byla svědkem ozbrojených střetů i klíčových událostí spojujících obě Koreje. Program byl pozastaven v říjnu 2019, když v Severní Koreji propukl africký mor prasat.

V roce 2018 se přes východní část demilitarizované zóny podařilo uprchnout do Jižní Koreje severokorejskému vojákovi. V roce 2017 se pod palbou stráže ocitl jiný příslušník armády, který severokorejské kontrolní stanoviště projel v terénním voze.

Utečenci trpí alkoholismem a depresemi

Od roku 1948 se podařilo na jih uprchnout 32 tisícům Severokorejcům. Uprchlíci se však jen velmi vzácně odváží vydat přes demilitarizovanou zónu a obvykle utíkají ze země přes propustnější hranici s Čínou.

Útěk z pekla. Voják KLDR pronikl přísně střeženou zónou do Jižní Koreje

Jižní Korea zřídila pro uprchlíky speciální centra, kde se učí základním dovednostem, jako je nakládání s financemi či používání bankomatů. V roce 2015 však bylo 47 procent zběhů nezaměstnaných.

Dokonce i profesionály, jako jsou lékaři a právníci, čeká po útěku ze Severní čeká zjištění, že jejich zkušenosti a kvalifikace jsou kdekoli jinde k ničemu.

Kromě vysoké míry nezaměstnanosti se u přeběhlíků objevuje často také alkoholismus a deprese. Průzkum jihokorejské vlády zjistil, že patnáct procent úmrtí uprchlíků v roce 2018 bylo způsobeno sebevraždou, což je trojnásobek národní míry.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video