Severokorejský vůdce Kim Čong-un se po třech týdnech spekulací o jeho...

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se po třech týdnech spekulací o jeho zdravotním stavu poprvé objevil na veřejnosti. (1. května 2020) | foto: AP

Věřili jsme, že je Kim po smrti. Zběhové z KLDR si sypou popel na hlavu

  • 89
Přeběhlíci z KLDR žijící v Jižní Koreji se omluvili, že spekulovali nad zdravotním stavem severokorejského vůdce Kim Čong-una. Jeden z nich v dubnu prohlásil, že diktátor je téměř na sto procent mrtev a zpráva o jeho skonu dorazí každou chvíli. Ačkoli víkendové fotografie dokázaly, že je Kim naživu, média dále spekulují nad operací srdce, kterou má dokládat znaménko na zápěstí.

Kimova dlouhá nepřítomnost na veřejné akci vyvolala řadu dohadů o jeho zdravotním stavu i případných nástupcích. Zběhové z KLDR proto spekulovali nad tím, že diktátor trpí závažnou nemocí nebo je dokonce mrtev.

Severokorejská oficiální média v sobotu zveřejnila snímky, na kterých usmívající se Kim přestřihává pásku při otevření nové továrny na hnojiva. Agentury ale podotýkají, že jejich autenticitu se nepodařilo ověřit. Na záběrech státní televize Kimovy nohy působily ztuhle a pohyboval jimi trhavě.

Jeden z přeběhlíků, někdejší velvyslanec KLDR v Británii Thae Yong-ho, jež nyní působí jako poslanec za jihokorejskou opoziční Spojenou stranu budoucnosti, se za své spekulace o diktátorově stavu v pondělí omluvil.

„Jsem si vědom toho, že mnozí z vás pro mě hlasovali, protože očekávali přesnou analýzu v otázkách severokorejské oblasti,“ uvedl Thae. „Cítím vinu a odpovědnost. Omlouvám se,“ dodal podle listu The Guardian.

Další zběh a poslanec za Korejskou stranu budoucnosti Ji Seong-ho v dubnovém rozhovoru uvedl, že si je na devětadevadesát procent jistý, že Kim zemřel po operaci srdce a oznámení o jeho skonu přijde každou chvíli. Také on se však po zveřejnění nových Kimových fotografií kál.

Kimova sestra má v KLDR rostoucí vliv, stává se alter egem svého bratra

„Už několik dní o sobě přemýšlím a cítím tíhu situace, ve které se nacházím. Jako veřejná osobnost se budu chovat opatrněji,“ uvedl Ji v pondělí s tím, že informaci o Kimově smrti obdržel o zdroje, jehož jméno nemůže prozradit.

Vládnoucí demokratická strana prezidenta Mun Če-ina oba poslance obvinila z nedbalosti. Jeden její člen dokonce navrhl, aby byli vyloučeni ze zpravodajských a obranných výborů, další je označil za neschopné. Opozice uznala chybu a obvinila demokratickou stranu z podněcování k nenávisti.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu dokazují, jak obtížné je získat spolehlivé informace o dění v Severní Koreji. Zemi se daří mít už několik desetiletí absolutní kontrolu nad zprávami o zdraví a pobytu vůdce a jeho příbuzných. Podrobností ví jen hrstka nejdůvěryhodnějších spolupracovníků.

Znaménko na Kimově zápěstí nasvědčuje operaci

Jihokorejská vláda, která shromažďuje informace z různých zdrojů od začátku Kimova zmizení, vyzývala k opatrnosti ohledně spekulací a tvrdila, že o zhoršení jeho zdraví nic neví. 

Nástupcem Kima by se mohl stát jeho strýc, který byl velvyslancem v Česku

„Kvůli tomu, že se určitým způsobem změnil styl jeho chůze, se objevily spekulativní zprávy, že podstoupil operaci,“ citovala v neděli nejmenovaného činitele z jihokorejského prezidentského paláce zpravodajská agentura Jonhap. 

„Máme důvody se domnívat, že žádnou operaci neměl, ale podrobnosti k tomu nemůžeme zveřejnit,“ dodal. Webový portál Daily NK v dubnu odkazem na své zdroje napsal, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. 

Problémům se srdcem podle NK Daily nahrávají právě nové fotografie, na nichž má Kim na předloktí znaménko, které 11. dubna na setkání politbyra neměl. Lékaři se podle listu domnívají, že flíček vypadá jako pozůstatek katetrizační intervence, která se používá pro přístup ke koronárním tepnám.

KLDR ukázala nové video s Kimem, otevřel továrnu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video