Balistická raketa, kterou odpálila v neděli Severní Korea, vynesla na oběžnou...

Balistická raketa, kterou odpálila v neděli Severní Korea, vynesla na oběžnou dráhu dva objekty (7. února 2016) | foto: Reuters

Soul trestá Kima za start rakety, uzavře své továrny v Severní Koreji

  • 41
Jižní Korea zastaví činnost v průmyslové zóně Kesong, kterou provozuje společně s KLDR. Reaguje tak na odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu z minulého týdne. Nové sankce oznámilo i Japonsko; zahrnovat by měly například úplný zákaz severokorejských lodí v japonských přístavech.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení podle zahraničních médií uvedlo, že se v reakci na zbrojní testy KLDR rozhodlo „zcela“ zastavit operace v průmyslovém komplexu, kde ve zhruba 120 jihokorejských továrnách pracuje na 54 000 Severokorejců.

Komplex, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl posledním symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování. Jde o zatím nejpřísnější opatření ze strany Soulu, které připraví Pchjongjang o poslední oficiální zdroje tvrdé měny.

„Činnost komplexu by neměla být využívána pro rozvoj severokorejských zbraní hromadného ničení v době, kdy mezinárodní společenství usiluje o zpřísnění sankcí vůči Severu,“ uvedl ve zdůvodnění nejmenovaný představitel ministerstva.

Podle zmíněného zdroje teď není čas na spekulace, kdy by mohl být provoz komplexu obnoven, či zda vůbec k obnovení dojde. „Zda bude park znovu otevřen, závisí na Severní Koreji. Sever by měl nejprve rozptýlit obavy mezinárodního společenství ohledně vývoje jaderných zbraní a raket v KLDR a poskytnout příznivou atmosféru pro naše firmy, aby mohly normálně provozovat továrny,“ řekl činitel ministerstva pro sjednocení.

Podle ministerstva budou v následujících dnech staženi všichni Jihokorejci, kteří v Kesongu působí. Jihokorejská vláda současně ujistila, že poskytne potřebnou podporu jihokorejským firmám působícím v komplexu, aby minimalizovala jejich finanční ztráty.

Severokorejské lodě nesmí do japonských přístavů

V dubnu 2013 zavřela průmyslový komplex Kesong naopak Severní Korea, a to na protest proti společným americko-jihokorejským vojenským manévrům. Po několika měsících ho ale znovu uvedla do provozu.

Konec generála

Kim Čong-un údajně nechal popravit bývalého náčelníka generálního štábu své armády Ri Jong-kila. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap, zprávu ale nebylo možné ověřit, upozornil server BBC.

Generál Ri Jong-kil byl do čela severokorejské armády jmenován v roce 2013 a ve funkci strávil více než dva roky. Podle nejmenovaných zdrojů agentury Jonhap "obeznámených s děním v KLDR" byl popraven tento měsíc. Důvodem byla prý korupce a "honba za vlastními zisky".

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga ve středu oznámil, že také jeho země se rozhodla přijmout nové sankce vůči KLDR. Opatření budou předložena ke schválení vládě, následně bude muset legislativní změny odsouhlasit parlament. Sankce podle Sugy zahrnují mimo jiné další omezení při cestách mezi oběma zeměmi a úplný zákaz pro severokorejské lodě vplouvat do japonských přístavů.

Jižní Korea ve středu na protest proti zbrojním zkouškám také zintenzivnila propagandistické vysílání z tlampačů u společné hranice. Soul od ledna vysílá z řad obřích tlampačů na hranicích politické zprávy a kritiku vedení KLDR a prokládá to hudbou jihokorejských popových skupin.

„Rozmístili jsme na hranicích více tlampačů a vysíláme více hodin denně,“ řekl dnes mluvčí jihokorejského ministerstva obrany. Podle agentury AFP nyní Soul vysílá šest hodin denně. Pchjongjang na vysílání vždy reaguje velmi podrážděně a považuje ho za válečný akt. Loni KLDR na jeden z tlampačů vypálila raketu.

Jižní Korea a další státy zpřísňují opatření vůči KLDR od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý jaderný test. V neděli Severní Korea odpálila raketu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video