Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sever proti jihu po asijsku. Před sedmdesáti lety začala korejská válka

  19:23
Pětadvacátého června roku 1950 před rozbřeskem překročila severokorejská vojska v počtu 175 tisíc mužů vyzbrojených sovětskou technikou 38. rovnoběžku a zažehla tak jeden z nejpodivnějších vojenských konfliktů dvacátého století. Korejská válka, v níž jedna Korea bojovala proti druhé, byla výslednicí poválečných tlaků mocností na zemi, která nebyla jednotná. A co víc, dnes je ještě daleko méně představitelné, že se kdy sjednotí.
Američtí mariňáci se třemi zajatými Severokorejci na předměstí Soulu. (1950)

Američtí mariňáci se třemi zajatými Severokorejci na předměstí Soulu. (1950) | foto: Profimedia.cz

O tom, jak by mohla vypadat budoucí politická mapa světa, se rozhodovalo ještě daleko před skončením druhé světové války. Světové mocnosti, které v ní za svoje ideály bojovaly, měly eminentní zájem na tom, aby sféra jejich vlivu byla do budoucna co největší, i když šlo do té doby o zdánlivě bezvýznamná území. 

Vítězství Sovětského svazu v největším ozbrojeném konfliktu dvacátého století ospravedlnilo, nebo se o to alespoň snažilo, existenci komunistických režimů v mnoha zemích světa. Západní mocnosti se naopak horečně snažily vliv těchto tlaků co nejvíce eliminovat. Druhá větová válka sice v roce 1945 skončila, stejným momentem však začala válka studená, která byla projevem uplatňování těchto dvou nesmiřitelných vlivů. A to jak v Evropě, tak i Asii.

Dočasně navždy

Od roku 1910 až do konce druhé světové války byl Korejský poloostrov pod kontrolou Japonského císařství. Poraženému z druhé světové války však bylo jasné, že tím zde jeho role končí. Na základě dohody vítězných mocností z káhirské i jaltské konference se nově vzniklé území poloostrova rozporcovalo na dvě okupační zóny, které měly být pouze dočasné.

Korea měla být vrácena jeho lidu poté, co se mocnosti domluví na její vládě. Ještě v roce 1945 se budoucnost jediné Koreje řešila na konferenci v Moskvě. Co se týče správy země, byla založena společná americko-sovětská komise. Vítězové války se však na budoucnosti země jako celku nikdy neshodli.

Severní Korea vyhodila do povětří styčný úřad obou korejských států

Severní území země se stalo doménou vlivu vítězného Sovětského svazu a jeho tanky tam ze Sibiře přijely již v srpnu roku 1945, tedy ještě dřív, než Japonsko stačilo kapitulovat. Jih se měl naopak stát sférou vlivu spojenců. Ti na základě neúspěšných jednání se Sověty navrhli Valnému shromáždění Organizace spojených národů, aby demokratickou Korejskou republiku, která byla založena 15. srpna roku 1948, uznaly jako jediného právoplatného nástupce vlády nad celým poloostrovem. OSN tak učinila.

O necelý měsíc později, 9. září, však na severu vznikl vzdorostát – Korejská lidově demokratické republika. Podobné nároky na vládu nad celým poloostrovem si uplatňovala i ona, z hlediska OSN a potažmo Západu však byla její existence uznána za nelegitimní. Dělicí čárou, která se na mnoho dalších let měla stát hranicí mezi oběma nově vzniklými státy, se stala 38. rovnoběžka.

Korejec proti Korejci

Politické zřízení Severní Koreje měli samozřejmě plně v režii Sověti. Právě v jejich režii byla založena Korejská strana práce a jejím vůdcem se stal Kim Ir-sen. Ten veškeré své síly soustředil na znárodnění veškerého severokorejského hospodářství, země se měla nadále rozvíjet podle sovětského modelu hospodářského plánování. Již v roce 1948 byly veškeré výrobní prostředky v rukou státu.

Kim Ir-sen navíc po celou dobu ve své funkci usilovně žádal Stalina o vojenskou pomoc při napadení jihu. Argumentoval tím, že Jihokorejci tamní režim sami svrhnou bezprostředně poté, co se na hranicích objeví první voják KLDR.

Trochu jinou pozici měl po vzniku oddělené Koreje jih. Co se týče počtu obyvatel, dvě třetiny Korejců žily po válce právě tam. Novým prezidentem jihu se stal I Sung-man, ten měl však na sklonku čtyřicátých let plné ruce práce s bojem se stále sílícím prokomunistickým tlakem v zemi vydatně živeným severokorejským režimem.

V roce 1948 se musel vypořádat s nepokoji na poloostrově Čedžu, kde počet mrtvých vystoupal do desítek tisíc. Další povstání, jejichž motorem byla snaha KLDR co nejvíce destabilizovat situaci na jihu, následovaly v městech Sunčchon a Josu. Vše eskalovalo momentem, kdy 25. června roku 1950 překročila vojska Korejské lidově demokratické republiky demarkační čáru a svého jižního souseda vojensky napadla.

Válka jménem zbytečná

Útok severokorejských ozbrojených sil byl úspěšný. Již během několika dnů vojáci dobyli Soul, odkud musel uprchnout jihokorejský prezident I Sung-man. Právě prezidenta severní Korea v propagandistické mašinerii nazývala zaprodancem a zrádcem národa. Již v půli srpna roku 1950 se severokorejské armádě podařilo obsadit téměř celé území Korejské republiky. Moment, na který spoléhal diktátor Kim Ir-sen, však nenastal. K žádnému všeobecnému povstání Jihokorejců a svržení tamějšího režimu nedošlo.

Pro přátelství s Trumpem už příliš důvodů není, varují Severokorejci

Spojené státy americké korejská válka překvapila, Američané ozbrojený konflikt považovali za málo pravděpodobný. USA si narušení sféry svého vlivu nenechaly líbit a na poloostrov vyslaly 300 tisíc vojáků z kontingentu umístěného v Japonsku. Ti měli za úkol agresory nejenom zastavit. Během několika měsíců se jim je podařilo zatlačit téměř až k hranicím s Čínou. Říše středu se však ohradila ohrožením vlastní bezpečnosti a do konfliktu nasadila vlastní vojska. Spojence zatlačila zpět za 38. rovnoběžku. 

Podivná přetahovaná v režii mocností však v dalších měsících nepřinášela žádný výsledek. Už od léta roku 1950 se otevřená konvenční válka proměnila v konflikt zákopový a příměřím z července 1953 se patová situace rovněž nevyřešila.

Nejstřeženější hranice světa

Co však válka přinesla, byly oběti na životech nejenom vojáků, ale především civilního obyvatelstva. Sympatizanty s komunismem během korejské války masakrovala jihokorejská vojenská policie, podobnou mincí platili i Severokorejci na úkor civilních obětí z Jižní Koreje. Vlnu nevole po celém světě sklidila i sama vojenská role spojených států v korejském konfliktu. Ke konci války přispěla značnou měrou až volba nového amerického prezidenta Eisenhowera, který vystřídal horlivého zastánce účasti USA v konfliktu Harryho Trumana. A také samozřejmě smrt Stalina v roce 1953.

Zemřel americký voják, co zběhl do KLDR. V jejích filmech pak hrál padouchy

V korejské válce zahynulo přes dva a půl milion Korejců, téměř milion Číňanů  a přes třicet tisíc Američanů. Její konec přinesla formálně pouze smlouva o příměří, ta mírová nebyla podepsána nikdy. Teprve 20. července 1953 byla vytvořena demarkační linie z obou stran obklopená demilitarizovanou zónou. Stalo se tak jen pár kilometrů od původní linie na 38. rovnoběžce. O této hranici se dnes mluví jako o nejstřeženějším místě na světě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Vliv Ruska v EU je prokazatelný, musíme být na pozoru, řekl Fiala po summitu

18. dubna 2024  9:38,  aktualizováno  18:22

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek sešli na summitu v Bruselu. Tam se zabývali...

Snažil se pomáhat Rusům s atentátem na Zelenského, hrozí mu osm let vězení

18. dubna 2024

Aktualizujeme V Polsku byl zadržen muž, který se údajně snažil ruské vojenské rozvědce GRU pomáhat s přípravou...

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53

Aktualizujeme Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne...

Lidovci válčí s ODS. Dokud budou ve vládě, nedovolí výpověď bez důvodu

18. dubna 2024  17:42

ODS navzdory odporu v koalici Spolu chce při diskusi o novele zákoníku práce ve Sněmovně jednat o...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...