Záplavy v KLDR ohrožují jaderný reaktor. Obavy jsou i z nedostatku potravin

  • 3
Velké problémy způsobují v KLDR silné záplavy. Ty zasáhly hlavně zemědělské oblasti, což vyvolává obavy z nedostatku potravin. Satelity navíc ukázaly, že velká voda ohrožuje i hlavní severokorejský výzkumný areál, v němž se nachází i jaderný reaktor. Podle amerického think-tanku jsou již poškozeny některé části centra.

Vytrvalé deště na Korejském poloostrově v uplynulých dnech způsobily záplavy v Severní i Jižní Koreji. Obavy panují hlavně z následků v chudší KLDR.

„Prioritou je rychle dodat potřeby na spaní, každodenní jídlo, léky a další potřebné věci lidem, které záplavy zasáhly,“ řekl podle severokorejské agentury KCNA vůdce Kim Čong-un při inspekci těžce zasažené provincie Severní Hwanghe u hranice s Jižní Koreou.

Americký think-tank 38 North ale zjistil, že voda ohrožuje i významný výzkumný areál včetně jaderného reaktoru, informovala agentura Reuters. Satelitní snímky zobrazují oblast na břehu rozvodněné řeky Kurjong asi 100 kilometrů severně od hlavního města KLDR Pchjongjangu, v níž se výzkumné centrum nachází.

V areálu Jongbjon se kromě reaktorů nachází zařízení na zpracování jaderného paliva a obohacování uranu. Objevují se proto spekulace, že tady KLDR soustředí svůj program vývoje nukleárních zbraní. Pětimegawattový reaktor podle analytiků pravděpodobně není již nějakou dobu plně v provozu, záplavy by jej však stejně mohly vážně poškodit.

Poničena jsou podle agentury Reuters čerpadla, která jsou součástí chladícího systému areálu. Poškození chlazení představuje nejvíce zranitelné místo reaktorů, upozorňuje s tím, že pokud by reaktor byl v provozu, neschopnost jej efektivně chladit by stejně brzy vyžadovala jeho vypnutí.

Severokorejská státní média žádné škody v Jongbjonu nezmiňují. Tento týden pouze informovala, že vedoucí představitelé státu navštívili oblasti zasažené povodněmi, kde poskytovali pomoc.

Satelitní snímky severokorejského výzkumného areálu Jongbjon. (22. července 2020)

Několikadenní déšť zaplavil v KLDR přes 730 jednopodlažních domů a 179 zničil. Zaplavena byla také půda, kde se pěstuje rýže. Ani o žádných obětech na životech ale tamní úřady neinformovaly. Kim nicméně nařídil mobilizaci armády, která bude pracovat na poškozených silnicích a domech, a výstavbu asi na 800 obydlí v těžce zasažených oblastech.

Severokorejský oficiální list Rodong Sinmun citoval studii, podle níž již dvoudenní záplavy polí mohou poničit rýžová a kukuřičná pole. „Osud letošního zemědělství bude záležet na tom, jak ochráníme naši zemědělskou půdu a plodiny před záplavami,“ píše list.

Jižní Korea ve čtvrtek darovala Světovému potravinovému programu deset milionů dolarů (222,6 milionu Kč) za jeho snahy pomoci severokorejským ženám a dětem. Části Jižní Koreje se potýkají s deštěm již 40 dní v kuse, což je podle Reuters nejdelší monzun od roku 2013. Očekává se, že deštivé počasí bude na Korejském poloostrově pokračovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue