Jihokorejští aktivisté pouštějí na sever balony s letáky kritickými vůči režimu...

Jihokorejští aktivisté pouštějí na sever balony s letáky kritickými vůči režimu a představitelům KLDR. Někdy jsou v zásilce i americké dolarové bankovky. | foto: Profimedia.cz

KLDR trucuje kvůli „štvavým“ balonům, ukončila veškerou komunikaci s jihem

  • 141
Severní Korea přerušila komunikační linky s jihem. Pchjongjang od rána ignoruje telefonáty od jihokorejských činitelů. Jedná se o první z kroků, kterými chce reagovat na činnost jihokorejských aktivistů, kteří vypouštějí nad demilitarizovanou zónu balony s letáky kritizujícími režim a vůdce Kim Čong-Una. Soul bude trpět, vzkazuje KLDR.

V úterý se neuskutečnil pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem a Severokorejci údajně nereagovali ani na vojenských horkých linkách. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.  

Soul uvádí, že bez odezvy byl už pondělní ranní pokus o spojení se styčným úřadem, což se předtím nestalo skoro dva roky. Odpoledne ale obě strany opět byly v kontaktu.

Podle severokorejské zpravodajské agentury se její nejvyšší lídři shodli na tom, že se budou k Jižní Koreji chovat jako k nepřáteli. „Soul bude trpět“, uvedla KLDR. Chování jižního souseda za lstivé a zrádné. „Máme stále nevyřízené účty,“ dodává.

Severní Korea už minulý týden pohrozila, že vypoví vojenskou dohodu s Jižní Koreou z roku 2018 a uzavře pohraniční styčný úřad, pokud aktivisté z jihu nepřestanou posílat letáky přes hranici obou států.

S varováním vystoupila vlivná mladší sestra vůdce KLDR Kim Čong-una. Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že plánuje nový zákon, který by posílání letáků s kritikou severokorejského diktátora zakázal.

Aktivisté v Jižní Koreji, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu, která od sebe oba státy odděluje. V letácích odsuzují Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Podle zpravodajské agentury je posílání balonů známkou nepřátelství vůči severokorejskému lidu. „Nemáme zapotřebí s Jižní Koreou o čemkoliv diskutovat, stejně jako nemáme důvod jednat tváří v tvář,“ uvedla KLDR.

Vztahy zemí korejského poloostrova značně ochladly

Kim Jo-čong v této souvislosti pohrozila, že KLDR vypoví vojenskou dohodu, která byla podepsána při návštěvě jihokorejského prezidenta Mun Če-ina v severokorejské metropoli Pchjongjangu v roce 2018 a jejímž cílem bylo zmírnit napětí na hranici mezi oběma Korejemi. Kim také varovala, že nechá uzavřít styčný úřad, který na hranici vznikl.

Nejvyšší představitelé Severní a Jižní Koreje se v roce 2018 sešli na třech summitech, od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly. Sestra severokorejského diktátora dnes také pohrozila, že KLDR definitivně ukončí projekty spolupráce mezi Severní a Jižní Koreou. 

To se týká především společné průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice a turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách. KLDR tyto aktivity již dříve pozastavila kvůli sankcím, které na ni uvalilo mezinárodní společenství za její jaderné a raketové zbrojní programy.

20. září 2018

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video