Ulice v Pchjongjangu (9. března 2019)

Ulice v Pchjongjangu (9. března 2019) | foto: Profimedia.cz

KLDR varuje před žlutým prachem z Číny. Může podle ní obsahovat koronavirus

  • 22
Severní Korea požádala občany, aby se zdržovali doma kvůli „žlutému prachu“, jenž vítr zanáší nad její území z Číny a který prý může obsahovat koronavirus. KLDR má kvůli epidemii od ledna zavřené hranice a omezuje pohyb lidí.

Severokorejská státní televize KCTV ve své meteorologické předpovědi upozornila ve středu, že ve čtvrtek se nad KLDR objeví mrak žlutého prachu. Země kvůli tomu také zakázala venkovní stavební práce. 

Podle zpravodajského serveru BBC byly po vydání varování před žlutým čínským prachem ulice Pchjongjangu téměř prázdné.

Termínem „žlutý prach“ bývá označován vzduch obsahující písek z mongolských a čínských pouští, který v určitém ročním období vane nad Korejský poloostrov.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by sezónní prachové mraky mohly souviset se šířením covidu-19. KLDR ale není jediná, kdo to tvrdí. I Turkmenistán kvůli nim doporučil občanům nosit raději roušky.

Severokorejský vládní list Rodong sinmun ve čtvrtek napsal, že by si lidé v souvislosti s mračnem měli uvědomit nebezpečí „zákeřného viru“. Varování se dostalo také zahraničním velvyslanectvím v Pchjongjangu. Ruské velvyslanectví oznámilo, že stejně jako další zahraniční zastupitelství dostalo informaci o prachové bouři a doporučení, aby ve čtvrtek zaměstnanci zůstali doma a utěsnili okna.

Severní Korea hlásí první možnou nákazu koronavirem, vyhlásila výjimečný stav

O šíření koronaviru vzduchem panují nejasnosti. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) sice uvádí, že virus může zůstat rozptýlen ve vzduchu několik hodin, ale zároveň také, že je mimořádně vzácné nakazit se tímto způsobem, zejména venku. Mnohem nebezpečnější je nacházet se v blízkosti nakažené osoby, která kašle, kýchá nebo mluví a virus šíří kapénkami.

Ačkoli se v KLDR oficiálně koronavirus nevyskytuje a země zůstává hodně izolovaná, panuje tam podle BBC z nákazy velký strach. Vůdce Kim Čong-un se zúčastnil několika jednání o zachování přísných opatření. Podle odborníků je nepravděpodobné, že se virus Severní Koreji vyhnul.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video