Rekordní přiblížení Marsu k Zemi nastane až v roce 2287.

Rekordní přiblížení Marsu k Zemi nastane až v roce 2287. | foto: Profimedia.cz

Klamavé e-maily znovu slibují Mars velký jako Měsíc

  • 20
Mars prý dosáhne velikosti Měsíce a bude viditelný pouhým okem. Slibuje to anonymní e-mail, který se po dvou letech opět začal šířit internetem. Je to nesmysl, musí znovu vysvětlovat důvěřivcům astronomové.

"Nejenže nebude velký jako Měsíc, a to vůbec nikdy, ale na srpnové noční obloze nebude pozorovatelný vůbec," řekl tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Prakticky stejně znějící e-mail plnil e-mailové schránky už předloni. - čtěte Mars bude velký jako Měsíc

Mars v srpnu vychází krátce po deváté hodině ráno a zapadá před devátou večer, tedy asi hodinu po západu Slunce. Jeho svit tak na ještě jasné obloze zcela zanikne.

V současné době se podle Suchana Mars od Země naopak neustále vzdaluje a nejdále od ní bude na konci letošního října - 374 milionů kilometrů. Pak se k ní zase začne přibližovat. Příští přiblížení a opozice Marsu nastane až 29. ledna 2010, kdy bude červená planeta opět viditelná po celou noc.

Rekordní přiblížení Marsu k Zemi nastane podle Suchana až 28. srpna 2287, kdy bude vzdálenost mezi ním a Zemí zhruba 56 milionů kilometrů. Mars bude ale i tak asi desettisíckrát slabší než Měsíc v úplňku a úhlově bude na obloze sedmdesátkrát menší než Měsíc.

"Pozemskému pozorovateli jako druhý Měsíc na obloze nebude připadat nikdy," zmrazil naděje astronomických laiků Suchan.

Srpen podle něj nabídne i tak zajímavou podívanou. Na noční obloze budou kolem 12. srpna létat meteory Perseidy, kterým lidé říkají "padající hvězdy". Částečné zatmění Měsíce nastane 16. srpna. Už 1. srpna dopoledne bude také možné pozorovat zatmění Slunce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video