Slovenský prezident Andrej Kiska na Národním památníku na Vítkově při...

Slovenský prezident Andrej Kiska na Národním památníku na Vítkově při příležitosti stého výročí založení Československa. (28. října 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Slovenský prezident Kiska zakládá novou politickou stranu, její název tají

  • 88
Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska zakládá novou politickou stranu, jejíž název zatím neprozradil. Vzniknout by měla až v červnu poté, co jej ve funkci nahradí jeho nástupkyně Zuzana Čaputová. Ta má složit přísahu 15. června. Kiska se rozhodl zůstat aktivní v politice po vraždě novináře Jána Kuciaka.

Podle Denníku N už Kiska oslovuje názorově příbuzné politiky. Do strany by mohla vstoupit především bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová či exministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Po Kuciakově vraždě, která způsobila na slovenské politické scéně doslova zemětřesení, ohlásil Kiska, že aktivní politiku oproti svému původnímu záměru neopustí.

Dosud ale nekonkretizoval, jak se chce angažovat. Dosavadní průzkumy ukazují, že Kiska je na Slovensku stále populární a že by v parlamentní politice mohl ještě sehrát důležitou roli. 

Po vítězství Čaputové budoucí slovenské prezidentce Kiska gratuloval. „Právě nyní potřebujeme prezidentku, jako je paní Čaputová,“ řekl. Dodal, že věří, že Čaputová bude prosazovat spravedlnost a postaví se zlu. Zdůraznil také, že je důležité vrátit důvěru lidí ve stát.

Proevropsky orientovaná Čaputová bez zkušeností ve velké politice uspěla v prezidentských volbách s nekonfrontační kampaní. Na katolickém Slovensku netajila ani svými liberálními názory na možnost adopcí dětí homosexuální páry a ani s tím, že jako rozvedená matka dvou dcer žije s přítelem.

Vítězství Čaputové znamená také další neúspěch nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, která podporovala finálového protivníka Čaputové Maroše Šefčoviče.

Fico: Čaputová rozloží společnost

V komentáři, který v úterý otiskl list Hospodárske noviny, Fico tvrdí, že zvolením Čaputové novou prezidentkou se bude prohlubovat rozpolcení společnosti. „Rád bych se mýlil, ale jsem přesvědčen, že do prezidentského paláce přichází politika, která není změnou, ale kontinuitou předchozího pětiletého působení. Obávám se, že rozdělení společnosti se bude ještě více prohlubovat a hůře se bude hledat konsenzus v hodnotových, sociálních, jakož i zahraničněpolitických otázkách,“ napsal.

Také prezidentské volby podle Fica ukázaly, že do parlamentních voleb plánovaných na příští rok čeká zemi souboj dvou hodnotových proudů, a to ultraliberální vize, včetně zpochybňování tradičních hodnot, a sociální vize hájící dlouholeté hodnotové pilíře slovenské společnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue