Teta mladého vůdce KLDR Kim Kjong-hi a její manžel Čang Song-tchek na archivním...

Teta mladého vůdce KLDR Kim Kjong-hi a její manžel Čang Song-tchek na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Kim svou tetu nechal otrávit, tvrdí severokorejský přeběhlík

  • 7
Teta Kim Čong-una nezemřela na infarkt, ani nespáchala sebevraždu, jak se dosud spekulovalo. Vdovu po popraveném generálovi Čang Song-tchekovi nechal otrávit její vlastní synovec, svěřil se webu CNN významný uprchlík z KLDR.

Podle přeběhlíka, který vystupuje pod krycím jménem Park, nechal severokorejský diktátor zavraždit svou tetu 5. nebo 6. května minulého roku. „Kim Čong-un nařídil zabít svou tetu Kim Kjong-hi. Věděla to pouze Jednotka 974, jeho osobní stráž... Teď i vysocí představitelé vědí, že byla otrávena.“

Podle přeběhlíka Kim chtěl svoji tetu umlčet, protože si vytrvale stěžovala na popravu svého manžela Čang Song-tcheka v prosinci 2013. Diktátorova teta a strýc pomáhali mladému Kimovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila.

Podle analytiků právě to byli právě oni, kdo ve skutečnosti Severní Koreji vládl. Po čase se ale s mladým Kimem pohádali kvůli ekonomice zbídačené země. „Po roce a půl Kim Čong-un chtěl na základě svých zkušeností ze Švýcarska postavit lyžařský rezort Masikrjong a vodní park Munsu. Čang Song-tchek zpočátku souhlasil...ale navrhoval, aby se nejdříve vybudovala ekonomika. V tu chvíli začala roztržka,“ svěřil se CNN Park.

Tajná poprava

Čang byl během jediného týdne zatčen, odsouzen a popraven. „Nepopravili ho veřejně, ale v podzemní tajné místnosti,“ tvrdí přeběhlík, který podle svých slov s Kimovým strýcem úzce spolupracoval. Kimův režim pak nechal popravit dalších třicet poradců Čanga a jeho ženy - některé z nich údajně na veřejnosti nechal zastřelit kulometem.

O osudu Kim Kjong-hi se dlouho spekulovalo. Loni v lednu jihokorejský tisk informoval, že zemřela na infarkt, nebo spáchala sebevraždu (více zde). Kim Kjong-hi prý byla v posledních letech vážně nemocná, údajně měla rakovinu.

Zpravodajský server Daily NK vydávaný v zahraničí severokorejskými disidenty zase napsal, že Kim Kjong-hi odjela do Ruska na léčení poté, co ji po Čangově popravě postihla srdeční slabost (o popravě více zde).

Podívejte se na reportáž o údajné smrti Kim Kjong-hi:

7. ledna 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video