Teta mladého vůdce KLDR Kim Kjong-hi a její manžel Čang Song-tchek na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Kimova teta nezemřela. Je v kómatu po operaci, píší Jihokorejci

  • 18
Úterní zpráva o tom, že teta severokorejského vůdce Kim Čong-una je po smrti, je patrně jen další z nepodložených spekulací. Jihokorejští novináři, kteří informaci o jejím možném infarktu nebo sebevraždě vypustili do světa, totiž přišli s novým tvrzením. Kim Kjong-hi je údajně v kómatu po operaci mozku.

"Důstojník americké tajné služby pod podmínkou anonymity sdělil, že Kim Kjong-hi prodělala loni v Paříži náročnou operaci, při níž jí lékaři z mozku odstranili tumor," píše se v jihokorejském deníku Korea JoongAng Daily.

Bývalá manželka Kimova strýce Čang Song-tcheka, kterého nechal vládce KLDR v prosinci popravit, údajně kvůli těžké nemoci váží pouhých 35 kilogramů a je ve stavu, který se dá téměř srovnávat s vegetativním. Nejmenovaný důstojník ovšem popřel spekulace o tom, že spáchala sebevraždu.

Spekulace z různých zdrojů

Proniknout pod pokličku tajemství Kimovy rodiny není jednoduché. Oficiální místa mlčí a například informaci o popravě Čang Song-tcheka potvrdily až dlouhé dny poté, co zpráva prostřednictvím blogů a exilových médií unikla na veřejnost.

Někdy se s odstupem času ukáže, že světovými médii proletěla fáma pocházející z pochybných zdrojů, kterými jsou například čínské satirické blogy. Tak tomu bylo například o zprávě o tom, že Kimova strýce zaživa sežrali psi (více se dočtete zde).

Informace o kómatu Kim Kjong-hi pochází z významného jihokorejského deníku, který sídlí v centru Soulu a spolupracuje s prestižním listem International Herald Tribune. Je ovšem třeba mít na paměti, že se odvolává na anonymní zdroj.

Server iDNES.cz se s dotazem na život a zdraví Kimovy tety obrátil přímo ke zdroji. Oslovil státní Korejskou centrální zpravodajskou agenturu. Jak se dalo očekávat, žádná odpověď nepřišla.

"Od začátku roku 2013 se její zdravotní stav výrazně zhoršoval a v tuto chvíli je kritický. Máme potvrzeno, že je Kim Kjong-hi v kómatu. Ale nezemřela," cituje prohlášení důstojníka v jihokorejském tisku britský deník The Times.

Kimova teta se na veřejnosti naposledy objevila 9. září, když se v ulicích Pchjongjangu konala velkolepá vojenská přehlídka na počest 65. výročí založení KLDR. O den později ještě se svým synovcem Kim Čong-unem a jeho manželkou sledovala koncert.

Pak se po ní ovšem slehla zem. Různá média přinášela "zaručené" zprávy o tom, že se hamburgerová královna KLDR odjela léčit do Ruska, Singapuru a teď nově i do Paříže (o tom, jak si Kim Kjong-hi vysloužila svou přezdívku, čtěte zde).

Vlnu spekulací o jejím životě, zdraví i místě pobytu rozvířila prosincová poprava jejího manžela, mocného stranického funkcionáře Čang Song-tcheka. Jihokorejské tajné služby se domnívaly, že mohla zemřít na infarkt.

Jak připomíná americký magazín US News and World Report, selhání srdce se v rodině Kimů dědí již po několik generací. Infarkt v roce 2011 náhle zabil Kim Čong-unova předchůdce Kim Čong-ila, stejně tak i jeho otce Kim Ir-Sena o 17 let dříve.

Kimova teta je údajně po smrti, psal jihokorejský tisk na začátku ledna:

7. ledna 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video