Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji...

Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji (28. února 2019) | foto: Reuters

Kim údajně nechal po nevydařeném summitu s Trumpem v Hanoji popravit čtyři lidi

  • 318
Po neúspěšném summitu s Donaldem Trumpem ve Vietnamu nechal severokorejský diktátor Kim Čong-un údajně popravit čtyři pracovníky ministerstva zahraničí, informoval web deníku The Sun. Popravení údajně předali tajné informace Američanům.

Jeden z popravených byl údajně i diplomatický pracovník Severní Koreje v Hanoji. Podle Daily Mailu to bylo proto, že prodali tajné informace americkým úřadům před summitem Kima Čong-una s Donaldem Trumpem ve vietnamské metropoli Hanoji. Severokorejský diktátor Kim to vidí jako důvod pro nevydařený summit právě únik těchto informací. 

Únorové jednání Trumpa s Čong-unem skončilo bez dohody, ani jeden ze státníků totiž nechtěl ustoupit. Trump dokonce údajně vstal a odešel uprostřed rozhovorů. Severokorejci žádali zrušení sankcí, ale nebyli ochotní více pokročit s denuklearizací, což požadovaly Spojené státy.

Úředníci byli údajně popraveni za vyzrazení vyjednávacích pozic KLDR před zraky členů vládnoucí Dělnické strany Koreje a Korejské lidové armády. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí o těchto informacích Spojené státy vědí, ale odmítají situaci komentovat. „Jsme připravení zahájit se Severní Koreou jednání,“ vzkázal podle webu Express Washington. 

Kim Čong-un je svými popravami známý. V KLDR se provádí veřejné popravy například i ve školách nebo na trzích. Lidé jsou smrtí trestáni i za takové přečiny jako krádež mědi nebo kukuřice (více v článku V KLDR popravují i na školách, k trestu smrti stačí třeba jen ukrást rýži).

V Hanoji se na druhém summitu sešli americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un (únor 2019):

27. února 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video