VIDEO: Sestra vůdci KLDR vyměnila pero, ten si pak prohlížel Trumpův vůz

  • 47
Ač severokorejský vůdce Kim Čong-un údajně miluje všechno americké, dohodu na summitu s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem americkým perem nepodepsal. Na poslední chvíli mu jeho sestra podala jiné. Se zájmem si však Kim prohlédl Trumpovu limuzínu.

V místnosti, kde Trump s Kimem podepsali společné prohlášení o denuklearizaci Korejského poloostrova, byla na stole připravena dvě pera. Na obou byl zlatým písmem podpis prezidenta Trumpa. 

Summit USA-KLDR

Psací potřebu na místě, kde měl usednout vůdce KLDR, krátce před podpisem dokumentu pečlivě očistil člen Kimovy ochranky v bílých rukavicích. Kim Čong-un ovšem nakonec očištěné pero nepoužil a prohlášení podepsal tím, které mu podala jeho sestra Kim Jo-čong, jedna z jeho nejbližších spolupracovnic. 

Psací potřeba poskytnutá Američany tak zůstala netknuta ležet na stole.  Podle serveru britského listu The Daily Telegraph se mohl Kim obávat o svou bezpečnost, mohl se však chtít vyhnout i tomu, aby Američané získali z potu informace o jeho zdravotním stavu. Jihokorejský deník Čoson ilbo už dříve informoval, že si Kim na vrcholnou schůzku dovezl i vlastní přenosnou toaletu.

Milovník hamburgerů a všeho amerického Kim však s chutí využil nečekané nabídky Trumpa, aby si prohlédl jeho limuzínu. Ta je známá pod přezdívkou Zvíře (The Beast). Prohlídka, která byla očividně neplánovaná, se uskutečnila po společném obědě před podpisem závěrečného dokumentu. 

Dveře do vnitřku limuzíny na Trumpův pokyn otevřel příslušník Tajné služby USA, což je ochranka amerického prezidenta a dalších vysokých ústavních činitelů. Limuzínu, které se říká také Cadillac One, si američtí prezidenti vozí na všechny zahraniční cesty, neboť je významnou součástí jejich ochrany. 

Vůz, který je vybaven zbraněmi či kevlarovými pneumatikami, je schopen odolat vojenskému i chemickému útoku. V automobilu jsou mimo jiné kyslíkové přístroje či zásoba krve s prezidentovou krevní skupinou. Deník The Washington Post uvedl, že také Kim má speciální limuzínu - opancéřovaný Mercedes Benz S600.

Trump nechal Kima nahlédnout do své limuzíny:

Pobavení vyvolalo na sociálních sítích také video, které zachycuje Trumpa s Kim Čong-unem krátce před tím, než usedli ke společnému obědu. Trump totiž novináře vyzval, aby oba lídři na jejich fotografiích byli „pěkní, pohlední a hubení“. Kima přitom šéf Bílého domu v minulosti označil za „malého a tlustého“.

„Děláte všichni pěknou fotku?“ zeptal se prezident přítomných fotoreportérů. Následný záběr na obličej severokorejského vůdce podle některých uživatelů sociálních sítí prozrazuje, že prezidentův komentář Kima příliš nepobavil. Britský list The Guardian nicméně upozornil, že není jasné, zda mu prezidentova slova tlumočník přeložil.

Trump a Kim se v minulosti několikrát vzájemně počastovali nadávkami. Šéf Bílého domu o severokorejském vůdci hovořil jako o „malém a tlustém“ a označil jej také za „rakeťáka“. Vůdce KLDR zase o Trumpovi řekl, že je choromyslný a označil jej za „starého blázna“.

12.června 2018 v 06:23, příspěvek archivován: 12.června 2018 v 16:19

Trump to photographers: Are you taking good pictures so we look 'nice and handsome and thin?' Kim Jong-un: ... https://t.co/9SupjgBxie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video