Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un v hraniční...

Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un v hraniční vesnici Pchanmundžom společně zasadili strom (27. dubna 2018) | foto: Reuters

Korejští lídři se sešli na hranicích, společně zasadili borovici míru

  • 309
Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes spolu v demilitarizované zóně mezi oběma zeměmi zasadili památný strom. Slavnostní obřad byl plný mírových symbolů. Borovice pochází z roku 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, jež ukončila boje korejské války.

Strom následně zalili vodou z jihokorejské řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokorejské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjang. U stromu pak odhalili kamennou desku s nápisem „Sázíme mír a prosperitu“.

„Doufám, že společně s touto borovicí bude náš vztah vzkvétat,“ řekl podle BBC Kim Čong-un jihokorejskému prezidentovi. 

Vrcholná schůzka se koná v Pchanmundžomu na jihokorejské straně hranice. Kim Čong-un se tak dnes stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války z 50. let vkročil na jihokorejskou půdu. Severní a Jižní Korea v minulosti uspořádaly dva summity, dějištěm obou byla ale severokorejská metropole Pchjongjang. 

Vesnice Pchanmundžom je jedním z mála míst na hranici mezi oběma korejskými státy, kde není ani vysoký plot z ostnatého drátu, ani minové pole dělící země, jejichž konflikt skončil jen příměřím a nikoli mírovou dohodou, a tudíž jsou stále technicky vzato ve válečném stavu.

Schůzka začala podáním rukou na hranici. Kim Čong-un s úsměvem natáhl ruku k čekajícímu a usmívajícímu se jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, oba muži si přes hranici podali ruku a pozdravili se. „Jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,“ řekl Kim Čong-un.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in v pátek sejdou na historickém summitu ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi.

„Setkat se na tomto místě bylo vaším velkým rozhodnutím,“ odvětil Mun Če-in, oblečený v tmavém obleku doplněném světle modrou vázankou, než Kimovi pokynul, aby překročil hranici vyznačenou na chodníku.

Tento krok byl něčím, čeho nikdy nedosáhl ani Kim Čong-unův dědeček, zakladatel KLDR KIm Ir-sen, ani jeho otec Kim Čong-il. Dva předchozí summity mezi vůdci korejských států  v roce 2000 a 2007 se konaly v severokorejské metropoli Pchjongjangu.

Pětašedesátiletý Mun a čtyřiatřicetiletý Kim si znovu podali ruce a otočili se nejprve tváří k severokorejským fotografům, a poté k jejich kolegům na jihokorejské straně. A pak v předem neplánovaném gestu Kim popadl Muna za ruku a vyzval ho, aby společně s ním udělal krok zpět na sever, kde spolu znovu krátce pohovořili.

Poté, co oba nejvyšší představitelé prošli po červeném koberci mezi nastoupenou jihokorejskou čestnou stráží oblečenou v tradičních modro-žluto-červených uniformách, vešli do Mírového domu na jihokorejské straně. 

Severokorejský bezpečnostní tým prohledává budovu Mírového domu, pátrá po výbušninách a odposlouchávacích zařízeních. Do vzduchu, na křesla i na knihu hostů pak nastříkal dezinfekci.

Jen několik minut předtím budovu prohledal severokorejský bezpečnostní tým, který pátral po výbušninách a odposlouchávacích zařízeních. Do vzduchu, na křesla i na knihu hostů nastříkal dezinfekci.

Do takto ošetřené knihy poté Kim vepsal slova plná naděje: „Nyní začínají nové dějiny. Věk míru od počátečního historického bodu.“ 

Jednání se zúčastnila i mladší sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong, která u jednacího stolu seděla vedle bratra, a překročila s celou delegací hraniční linii mezi oběma korejskými státy. Kromě ní byl při tomto setkání podle agentury AP přítomen z KLDR už jenom bývalý šéf tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

Vzájemné vztahy se mezi vůdci uvolnily od letošního ledna

Kim Čong-un uvedl, že chce otevřít „novou kapitolu ve vztazích obou zemí“. Mun Če-in doufá v uzavření „odvážné dohody“, která lidu obou zemí přinese jako dárek mír. Podle agentury AP navrhl Mun konání dalších summitů a Kim vyjádřil ochotu navštívit jihokorejský prezidentský palác.

Po skončení jednání, které se má soustředit především na denuklearizaci Korejského poloostrova a zajištění trvalého míru, podepíší vůdci Severní a Jižní Koreje závěrečný dokument a přednesou společné prohlášení. Na závěr setkání je naplánovaná společná večeře.

Napětí mezi oběma zeměmi v loňském roce opět zesílilo po severokorejských jaderných a raketových testech. Od letošního ledna se vzájemné vztahy uvolnily, což mimo jiné umožnilo společný nástup obou korejských týmů pod jednou vlajkou během zimních olympijských her, jež se v únoru konaly v Jižní Koreji.

Ne všichni jsou ovšem sbližování se Severní Koreou nakloněni, u vesnice Pchanmundžom se shromáždilo několik set jihokorejských odpůrců. Protestovali proti tomu, že jejich prezident jedná se severokorejským vůdcem, a zapálili severokorejské vlajky s portréty Kima Čong-una i jeho otce a dědečka. Vyzývali také Muna, aby odstoupil. Protest se obešel bez násilí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video