Po městu otevřel Kim i nové letovisko, „výdobytek socialistické civilizace“

  • 155
Severokorejský vůdce Kim Čong-un o víkendu oficiálně otevřel nové lázeňské a lyžařské středisko, jehož návštěvníci budou moci relaxovat v horkých pramenech, při jízdě na koni nebo na sjezdovkách obsluhovaných kabinovou lanovkou. Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Severokorejská televize odvysílala záběry slavnostního otevření letoviska Jangtok, na nichž jsou vidět tisíce vojáků a civilistů mávajících vlaječkami a také děti vítající vůdce Kim Čong-una. Ten se při prohlídce hotelů a dalších zařízení ve městě usmíval a sám se také projel kabinovou lanovkou.

„Kim stěží dokázal potlačit své dojetí a vyjádřil potěšení nad tím, že se podařilo rychle dokončit plán strany na výstavbu města, tak aby si obyvatelé Severní Koreje mohli užívat výdobytků socialistické civilizace,“ napsala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Středisko je dalším z projektů, jimiž chce severokorejské vedení ukázat zvyšování životní úrovně v zemi. 

Žádný z řadových Severokorejců si ale nemůže podobné radosti dovolit. Většina lidí v KLDR žije v bídných podmínkách, trpí nedostatkem jídla, paliv, elektřiny, tekoucí vody a dalších nezbytností. 

Kromě lázeňského a zimního střediska Jangtok, s jehož budováním Severokorejci začali ve východní části země loni, představila vláda v Pchjongjangu minulý týden také nové ukázkové město, které se jmenuje Samčijon a které severokorejská média nazývají „zosobněním moderní civilizace“. Podle státní tiskové agentury KCNA může město Samčijon pojmout 4 000 rodin, které se mohou těšit na nové byty, lyžařský svah, sportovní stadion a další vymoženosti.

Kim otevřel v KLDR nové modelové město, „zosobnění moderní civilizace“

Na východním pobřeží rovněž probíhá proměna průmyslového přístavu Wonsan na přímořské letovisko, které by se podle vůdce Kima mělo stát prvotřídní turistickou destinací. Agentura AP připomněla, že turistický průmysl nepodléhá přísným sankcím, které mezinárodní společenství vůči KLDR uplatňuje kvůli jejímu raketovému a jadernému zbrojnímu programu.

Minulý týden Severní Korea oznámila založení firmy, jejímž úkolem je rozvíjet zdravotní turistiku. Společnost by měla zahraničním návštěvníkům nabízet zdravotní služby v lázních s horkými prameny i ve státních nemocnicích, kde budou moci cizinci podstoupit například operaci šedého zákalu, nechat si zhotovit zubní implantáty nebo absolvovat léčbu rakoviny prsu.

KLDR otevřela nové město, severokorejská média ho nazývají „zosobněním moderní civilizace“:

3. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue