Obrněný vlak severokorejského vůdce Kim Čong-una opustil Peking

  • 29
Obrněný vlak severokorejského vůdce Kim Čong-una ve středu ráno opustil nádraží v Pekingu, uvedly zahraniční agentury. Kim přitom do čínské metropole přicestoval na pozvání tamního prezidenta Si Ťin-pchinga v pondělí a podle tamních a severokorejských médií se měl zdržet až do čtvrtka.

Podle jihokorejské agentury Jonhap státníci jednali o očekávaném druhém setkání severokorejského diktátora s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vzájemných vztazích obou zemí.

Ačkoliv podle čínských i severokorejských státních médií měl Kim v zemi zůstat do 10. ledna, podle zahraničních agentur obrněný vlak vůdce KLDR odjel z nádraží ve středu odpoledne místního času (zhruba po 7.00 SEČ).

Kim v uplynulém roce navštívil Čínu třikrát a pokaždé zde jednal s prezidentem Siem. Peking je nejdůležitějším obchodním partnerem Severní Koreje a tlumí tlak, který na ni vyvíjí Washington.

Severokorejská agentura KCNA dříve uvedla, že Kimova nynější návštěva do Číny začala v pondělí a doprovázela ho na ní jeho manželka Ri Sol-ču, vysoký představitel komunistické strany a bývalý šéf tajné služby KLDR Kim Jong-čchol či ministr zahraničí Ri Jong-ho. Po zhruba hodinovém jednání vrcholných představitelů obou zemí následovala večeře, kterou pořádal Si a jeho manželka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue