Keňou zmítá násilí, vláda obvinila opozici z etnických čistek

  • 9
Vláda keňského prezidenta Kibakiho obvinila příznivce opozičního předáka Odingy, že mohou za etnické násilí, jež v zemi propuklo po čtvrtečních volbách. Střety už si vyžádaly přes 300 obětí. Předseda volební komise navíc zpochybnil výsledek hlasování.

"Stoupenci Raily Odingy jsou zapojeni do etnických čistek," řekl mluvčí Kibakiho vlády. Poražený opoziční kandidát Odinga považuje výsledky voleb za zfalšované a nedávno obvinil naopak vládu z přímé odpovědnosti za genocidu.

"Nevím, zda Mwai Kibaki vyhrál volby," řekl předseda volební komise Samuel Kivuitu dnešnímu vydání keňského listu The Standard. V neděli přitom ohlásil, že Kibaki získal o více než 200 tisíc hlasů víc než Odinga.

Po vyhlášení tohoto velmi těsného výsledku se rozpoutaly po celé Keni násilné protesty, které přerůstají v rabování a etnické srážky hlavně mezi kmenem Kikujů, k němuž náleží úřadující prezident, a kmenem Luů, z něhož pochází Odinga. Nepokoje si od čtvrtka podle různých zdrojů vyžádaly 250 až 316 obětí.

Kivuitu v rozhovoru s The Standard prohlásil, že cítil tlak ze strany Evropské unie a keňské komise pro lidská práva, aby odkládal vyhlášení výsledků a prověřoval možné podvody. Zároveň na něj prý naléhala vítězná Kibakiho strana a kandidát, který se umístil na třetím místě, Kalonzo Musyoka, aby výsledky byly vyhlášeny co nejdříve.

Mezinárodní společenství tlačí na keňské představitele, aby povolební spor vyřešili nenásilnou cestou. Britský ministr zahraničí David Miliband dnes vyzval k ukončení násilí, které rozděluje Keňu a řekl, že smír je důležitý pro demokracii v celé Africe.

"Všechny dostupné právní a politické prostředky musí být využity... Nevíme, kdo zvítězil. Existují velice závažná obvinění z narušení průběhu voleb na obou stranách," uvedl. Dnes se chystá Keňu navštívil předseda Africké unie John Kufuor, aby zprostředkoval jednání mezi znepřátelenými stranami.

Situace v metropoli Nairobi se dnes částečně normalizuje. Násilí ale v noci na dnešek pokračovalo na západě země, kde se nacházejí bašty opozice a kde tisíce lidí musely opustit své domovy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video