Viktoriino jezero se nachází na území Tanzanie, Keni a Ugandy.

Viktoriino jezero se nachází na území Tanzanie, Keni a Ugandy. | foto: Profimedia.cz

V Keni bojují za změnu „koloniálních“ názvů, ohroženo je i Viktoriino jezero

  • 155
Právníci v africké Keni navrhují v petici určenou parlamentu přejmenovat místa, jejichž názvy se vztahují k době koloniální vlády britského impéria. Týkat by se to mohlo i Viktoriina jezera a dalších známých míst v zemi.

Zprávu přinesl web britské BBC.

„Měly by být odstraněny koloniální názvy, symboly a památky a nahradit by je měly upomínky národních hodnot a národní jednoty,“ stojí v petici právníků.

Kromě Viktoriina jezera, pojmenovaného po britské královně Viktorii, by mohly z map pod současným názvem zmizet Thomsonovy vodopády, jež nesou jméno prvního Evropana, který se k němu v 19. století dostal, Josepha Thomsona.

O jméno by mohl přijít i horský pás Aberdare severně od Nairobi. Jméno mu dal právě Thomson, a to na počest tehdejšího ředitele královské zeměpisné společnosti lorda Aberdarea.

Právníci a autoři petice Wambugu Wanjohi a Kariuki Karanja jsou toho názoru, že by všechna tato místa měla dostat nová jména, jež se budou vztahovat ke keňské kultuře nebo připomínat keňské hrdiny.

V rozhovoru se zpravodajskou stanicí BBC Karanja přiznal, že se s kolegou nechal inspirovat událostmi v jiných zemích, kde se už zbavili soch oslavujících imperialismus.

Podle autorů petice není důvod nepřejmenovat všechna místa nesoucí názvy odkazující na koloniální období. V Keni už se to ostatně stalo třeba v případě Rudolfova jezera, které nyní nese název Turkana.

První jméno odkazovalo na rakouského arcivévodu a korunního prince Rudolfa a pro jezero je vybrali jeho evropští objevitelé maďarský cestovatel hrabě Sámuel Teleki de Szék a rakouský důstojník Ludwig Ritter von Höhnel. Jezero našli při své keňské expedici z let 1887 až 1889, jejímž patronem byl právě princ Rudolf.

Turkana je název jednoho z kmenů, které v oblasti žijí, a právě to zvolil někdejší keňský prezident Jomo Kenyatta v roce 1975 pro nové označení místa. Keňa byla britskou korunní kolonií od roku 1920 a nezávislost na Británii získala v roce 1963.

Viktoriino jezero

Viktoriino jezero

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video